Τα δεδομένα και οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό και τον μετριασμό των κινδύνων που συνδέονται με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία επηρεάζει περισσότερο τις παράκτιες κοινότητες. Ένα τέτοιο παράδειγμα αυτού του σχεδιασμού με βάση τα δεδομένα, λαμβάνει χώρα στην κομητεία Kauaʻi της Χαβάης, όπου οι αξιωματούχοι ψήφισαν νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κατασκευών με βάση τις προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και θέσπισαν κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού.
«Γνωρίζουμε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι γεγονός και ότι υπάρχουν ποικίλοι συναφείς κίνδυνοι, είτε πρόκειται για διάβρωση της ακτογραμμής είτε για πλημμύρες», δήλωσε στο Fast Company ο Άλαν Κλίντον, διοικητικός υπεύθυνος σχεδιασμού στην κομητεία του Kaua’i.
«Μας φάνηκε πολύ, πολύ συνετό να έχουμε επίγνωση των κινδύνων του 21ου αιώνα», τόνισε.
Το νησί Kaua’i απειλείται σοβαρά από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, η στάθμη της θάλασσας κατά μήκος των ακτογραμμών των νησιών της Χαβάης προβλέπεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο από 12 έως 20 εκατοστά μέχρι το 2050. Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έρχεται η διάβρωση των ακτών και οι πλημμύρες στην ενδοχώρα, οι οποίες απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια των νησιών, την παροχή νερού, τη στέγαση, την οικονομία και τις πολιτιστικές πρακτικές. Κατά μέσο όρο, οι πλημμύρες συνδέονται με ζημιές ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά γεγονός. Μεταξύ του 1980 και του 2023, οι πλημμύρες στην ενδοχώρα των ΗΠΑ προκάλεσαν ζημιές ύψους 191,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στη Χαβάη, τα θαλάσσια τείχη δεν θεωρούνται λύση για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.
«Πρώτα απ’ όλα, οι παραθαλάσσιες περιοχές είναι πολιτιστικά σημαντικές», εξήγησε ο Κλίντον. «Και μόλις βάλεις έναν θαλάσσιο τοίχο, η παραλία χάνεται για πάντα», πρόσθεσε.
Η Χαβάη έχει στην πραγματικότητα απαγορεύσει τα θαλάσσια τείχη, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν παραθυράκια.
Το νομοσχέδιο της κομητείας Kaua’i χρησιμοποιεί δεδομένα από τη συνεργασία για την κλιματική ανθεκτικότητα του Πανεπιστημίου της Χαβάης Mānoa, συμπεριλαμβανομένων προβλέψεων μοντέλων που εντοπίζουν τις περιοχές όπου αναμένεται να σημειωθούν παράκτιες πλημμύρες και διάβρωση εξαιτίας της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Μετά την ψήφισή του, η κομητεία δημιούργησε ψηφιακά εργαλεία που επικοινωνούν στους κατοίκους τα δεδομένα, χρησιμοποιώντας την εταιρεία χαρτογράφησης Esri, αντί για απλά PDF ή επίπεδους χάρτες.
Σε ένα από τα εργαλεία, το Kaua’i Sea Level Rise Constraint District Viewer, οι χρήστες μπορούν να μεγεθύνουν το χάρτη και να δουν τα προβλεπόμενα υψόμετρα τόσο για τις πλημμύρες όσο και για την αύξηση και υπερπήδηση των κυμάτων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν κλικ σε ένα συγκεκριμένο οικόπεδο στο χάρτη και να δουν σε τι ύψος θα πρέπει να ανυψώσουν μια κατασκευή για να αποφύγουν οποιονδήποτε από αυτούς τους κινδύνους.
Το νομοσχέδιο δεν κάνει απλώς συστάσεις για το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
«Αυτές είναι σκληρές και άμεσες απαιτήσεις», είπε ο Κλίντον. Επίσης, δεν βοηθά μόνο τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες σπιτιών, αλλά ενημερώνει καλύτερα όλους, από τους μεσίτες μέχρι τους ασφαλιστικούς πράκτορες, σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την παράκτια ανάπτυξη», συμπλήρωσε.
«Αυτό το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την αργή άνοδο της στάθμης της θάλασσας με την πάροδο του χρόνου, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις που θα βιώσουμε εδώ στην Kaua’i λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι η αυξανόμενη ένταση και συχνότητα των καταιγίδων», σημείωσε ο Κλίντον. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν το αντιμετωπίζει αυτό», πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά, υπάρχει λόγος να αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.
«Τώρα εξετάζουμε πιο προηγμένα, υψηλότερης ποιότητας μοντέλα τα οποία αφορούν αυτούς τους πιο καταστροφικούς κινδύνους», κατέληξε ο Κλίντον.
ΠΗΓΗ: Fast Company
Πηγή: ertnews.gr