Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της πρότασης για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση την οποία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την συγκυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός προσδοκά ένα οριακό «ναι» 151 ψήφων από βουλευτές οι οποίοι έχουν εκλεγεί τo 2015 με πέντε διαφορετικά κόμματα. Ειδικότερα, συνυπολογίζονται εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στους οποίους έχει ενσωματωθεί η εκλεγμένη με την Ένωση Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Ζουράρις (εκλεγμένοι με τους ΑΝΕΛ), Κατερίνα Παπακώστα (ΝΔ) και Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι).
Ανεξαρτήτως αυτών, πρέπει να αναμένεται αύριο Πέμπτη ή τουλάχιστον εντός των επόμενων 24ωρων ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και στη συνέχεια η κατάθεση στη Βουλή, για κύρωση, της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς ήδη οι συνταγματικές αλλαγές δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στα Σκόπια.
Πάντως, μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ανησυχία για τη στάση που θα τηρήσουν ο Σταύρος Θεοδωράκης και άλλου βουλευτές του κόμματός του στη σχετική ψηφοφορία.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος χθες από τη Βουλή στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, απευθύνθηκε στο Σώμα λέγοντας πως έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό. Και αναφερθείς στη στάση των βουλευτών υπογράμμισε ότι «θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον».
Να σημειωθεί ότι σε αυτή την ψηφοφορία η κυβέρνηση προσβλέπει (πέρα από τους 145) στις θετικές ψήφους των Σπύρου Δανέλλη, Θανάση Παπαχριστόπουλου, Έλενας Κουντουρά, Κατερίνας Παπακώστα, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκούδη.