Πυρετός εξελίξεων και σχεδίων δράσης στα επιτελεία των εισηγμένων. Ριζική αλλαγή τοπίου κατά τα επόμενα χρόνια, με καταλύτες την εισροή κοινοτικών κονδυλίων, την πράσινη ανάπτυξη και τη διαχείριση των NPEs. Οι «καυτοί» κλάδοι.
Έντονη είναι η κινητικότητα που επικρατεί στα επιτελεία των επιχειρήσεων, καθώς οι διοικήσεις τους προσπαθούν να καταστρώσουν σχέδια ώστε να εκμεταλλευθούν την αναπτυξιακή συγκυρία που αναμένεται να προκύψει κατά την επόμενη πενταετία.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας: «Το κλίμα στην αγορά έχει αλλάξει εντελώς. Κατά την προηγούμενη δεκαετία της κρίσης, οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν ως προτεραιότητά τους να παραμείνουν χρηματοοικονομικά υγιείς, να αποφύγουν κινδύνους και να μην μπλέξουν σε διαδικασίες που θα μπορούσαν να τις οδηγήσουν σε περιπέτειες. Τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια θα προκύψουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες, που δύσκολα θα ξαναδούμε στο μέλλον.
Έτσι, οι εταιρείες εκείνες που θα καταφέρουν να τις εκμεταλλευθούν θα δουν τις επιδόσεις τους να εκτινάσσονται και τη θέση τους στην αγορά να αναβαθμίζεται για πολλά-πολλά χρόνια, ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες θα υποχρεωθούν σε δεύτερους ή και τρίτους ρόλους. Αν δεν πιάσεις εσύ τη μεγάλη ευκαιρία, θα την εκμεταλλευθούν οι ανταγωνιστές σου και τότε θα είναι αργά, καθώς οι δουλειές είναι μεγάλες.
Καταλυτικό ρόλο θα παίξουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και το κύμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων που συνδέεται είτε με μεγάλα εμπορικά ακίνητα, είτε με επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν σημαντικά brand names, μερίδια αγοράς και τεχνογνωσία.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, όπου η μέχρι πρότινος προβληματική Forthnet κάτω από νέο ιδιοκτησιακό σχήμα αντεπιτίθεται έχοντας μάλιστα βλέψεις και για την Wind.
Όπως φαίνεται, ο επιχειρηματικός χάρτης σε τρία χρόνια από σήμερα θα είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με το σημερινό και οι χρηματιστηριακοί επενδυτές θα πρέπει να αξιολογούν τις μετοχές των εταιρειών, όχι με βάση τις τρέχουσες οικονομικές τους επιδόσεις, αλλά με βάση εκείνες που θα προκύψουν στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Οι διαφορές θα είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγάλες, είτε προς τα πάνω, είτε ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις και προς τα κάτω».
Ενδεικτικές είναι οι κινήσεις στο χώρο των ακινήτων, της ενέργειας, της πληροφορικής, των κατασκευών, αλλά και σε μια σειρά άλλων καυτών οικονομικών κλάδων, όπως για παράδειγμα στον ξενοδοχειακό, στο μεταλλουργικό και γενικότερα στις δραστηριότητες που συνδέονται με την οικοδομή και τις επενδύσεις.
Καταλυτικό ρόλο στην όλη διαδικασία παίζουν τα κοινοτικά κονδύλια που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, η υπερβάλλουσα ρευστότητα στις διεθνείς αγορές που αφήνουν μεγάλα περιθώρια για deals, αλλά και οι εκποιήσεις που αναμένονται μέσα από τη διαχείριση των κόκκινων τραπεζικών δανείων.
Στο χώρο των ακινήτων για παράδειγμα, δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις μεγάλων «παικτών» στο να κλειδώσουν εκμεταλλεύσεις που σχετίζονται με το project του Ελληνικού (πχ ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ σε ότι αφορά το καζίνο, ή Fourlis Trade σχετικά με επικείμενο εμπορικό κέντρο), ή να αποκτήσουν κομβικές θέσεις στο χώρο των logistics (πχ Premia, BriQ Properties) ενόψει επικείμενης ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου (βλέπε επίσης σημαντικές επενδύσεις από εταιρείες όπως το Πλαίσιο και η ACS της Quest Holdings).
Χαρακτηριστική επίσης είναι η περίπτωση του ξενοδοχειακού κλάδου, όπου πέρα από νέες σχεδιαζόμενες μονάδες βρίσκονται ή πρόκειται να μπουν σε διαδικασία πλειστηριασμού από τράπεζες και funds πολλές δεκάδες σημαντικά καταλύματα σε ολόκληρη τη χώρα.
Πολλοί βιομηχανικοί όμιλοι καλοβλέπουν το χώρο της ενέργειας (μέσα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος), ενισχύοντας τις σχετικές τους θέσεις (πχ βλέπε απόφαση για νέα μονάδα φυσικού αερίου από ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Motor OilΜΟΗ -0,48% στην Κομοτηνή), ενώ παράλληλα έχουμε και σειρά άλλων κινήσεων προς την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης, όπως την επένδυση για αύξηση του capacity στη μονάδα αλουμινίου της ElvalHalcor (παραγωγή προϊόντων με μικρότερο αποτύπωμα), ή ακόμη και τις κινήσεις της Π. Πετρόπουλος στο χώρο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε συνεργασία με δύο κινεζικούς Ομίλους.
«Ένας από τους σημαντικούς πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αυτός της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ο οποίος πέρα από την ηλεκτροκίνηση περιλαμβάνει και άλλους τομείς στους οποίους η Π. Πετρόπουλος θα μπορούσε να παίξει ρόλο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Μιχάλης Οικονομάκης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas κ. Γιάννης Μερτζάνης σημειώνει ότι «τα έργα πληροφορικής που αναμένονται τόσο από το δημόσιο, όσο και από το μέτωπο των επιχειρήσεων ενόψει του ψηφιακού τους μετασχηματισμού είναι τόσο πολλά για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να είναι αδύνατον να εκτελεστούν αν δεν επαναπατριστούν πολλοί συνάδελφοί μας που δουλεύουν πλέον στο εξωτερικό» συμπληρώνοντας πως ως Space Hellas έσπευσαν να τοποθετηθούν στην αγορά -προκειμένου να έχουν περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης- μέσα και από την απόκτηση της SingularLogic.
Στο χώρο της πληροφορικής επίσης, οι εταιρείες του κλάδου καλούνται να προχωρήσουν κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια σε σημαντικότατες επενδύσεις προκειμένου να καλύψουν τις νέες ανάγκες των πελατών τους με σύγχρονες λύσεις και δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να ξεκινήσουν μια τέτοια διαδικασία αποφασίζουν να πουληθούν σε άλλες (βλέπε πχ κινήσεις εξαγορών από Entersoft και Epsilon Net).
Έντονες ανακατατάξεις προβλέπονται και στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, όπου μετά τις πωλήσεις της AXA στην Generali και της Εθνικής στο CVC, αναμένεται και άλλες κινήσεις συγκέντρωσης του κλάδου σε λιγότερα χέρια. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Νίκου Χαλκιόπουλου πως η εισηγμένη είναι έτοιμη και πρόθυμη να προχωρήσει σε προσεκτικές εξαγορές δικτύων και άλλων ασφαλιστικών εταιρειών «που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν το νέο βαρύ εποπτικό πλαίσιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Πίστη διαθέτει πολύ ισχυρή υποδομή, ικανή να αντέξει πολύ μεγαλύτερο όγκο εργασιών από τον τρέχοντα».