Συνολικά 11 έργα standalone μπαταριών αποθήκευσης, που ανήκουν σε 7 εταιρείες ή ομίλους εταιρειών, βγαίνουν «νικητές» στον πρόσφατο 2ο διαγωνισμό αποθήκευσης, του οποίου τα οικονομικά στοιχεία άνοιξαν σήμερα και αναμένεται να εγκριθούν αύριο από την ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ.
Οι 11 «επιτυχούσες» προσφορές για λειτουργική ενίσχυση ξεκινάνε από 44.100 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος (η χαμηλότερη) και φτάνουν τα 49.917 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος (η υψηλότερη που περνάει). Μέσα σε αυτό το οικονομικό φάσμα υπάρχουν προσφορές για τρία έργα τα οποία, παρότι έχουν χαμηλότερη προσφορά δεν «περνάνε» διότι η δυναμικότητά τους ήταν μεγαλύτερη από τη διαθέσιμη ισχύ σε αυτό το σημείο της κατάταξης. Έτσι βγήκαν κερδισμένα 2 έργα που ναι μεν είχαν ελαφρώς υψηλότερη προσφορά, αλλά η δυναμικότητά τους «χώραγε» στην προς διάθεση εναπομείνασα ισχύ.
Τελικά δόθηκε πράσινο φως σε συνολική ισχύ 300 Μεγαβάτ και όχι 288, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή αξιοποίησε τη δυνατότητα που έχει και αύξησε κατά 5% την παραχωρούμενη ισχύ.
Η μέση τιμή των προσφορών για τα 11 έργα που «περνάνε» είναι 47.680 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος.
Η μεσοσταθμική τιμή των επιτυχημένων προσφορών στην παρούσα διαγωνιστική διαδικασία διαμορφώνεται χαμηλότερα από την αντίστοιχη στον πρώτο διαγωνισμό, όπου είχε διαμορφωθεί στα 49.748 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος, παρότι η επενδυτική ενίσχυση μειώθηκε στο μισό και από 200 χιλιάδες ευρώ ανά Μεγαβάτ κατέβηκε στα 100 χιλιάδες ευρώ ανά Μεγαβάτ.
Σύμφωνα πάντα με τις ανεπίσημες πληροφορίες, οι εταιρείες που «πέρασαν» τα 11 επιτυχόντα έργα είναι οι εξής:
Η CNI Ενεργειακή (του δραστήριου ελληνικού ομίλου CNI) με δύο έργα των 25 Μεγαβάτ έκαστο
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ένα έργο 40 Μεγαβάτ και η ΗΡΩΝ, του ίδιου Ομίλου, ένα έργο των 12 Μεγαβάτ
Η εταιρεία AMBER Energy, συμφερόντων της Τσέχικης SOLEK, με ένα έργο των 18 Μεγαβάτ.
Η MORE του Ομίλου της Motor Oil με τρία έργα συνολικής ισχύος 72 Μεγαβάτ, μέσω των εταιρειών MS FLORINA, MS FOKIDA και MS VIOTIA.
Η εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ με ένα έργο 8,87 Μεγαβάτ
Η ENEL Green Power hellas με ένα έργο 49 Μεγαβάτ
Η εταιρεία FARIA ENERGY, μέσω της BAT SOLAR με ένα έργο 49,9 Μεγαβάτ
Οι «άτυχες» προσφορές που έμειναν εκτός, όχι επειδή είχαν υψηλή τιμή αλλά επειδή δεν «χώραγε» η δυναμικότητά τους ήταν δύο της εταιρείας ΑΛΑΣΙΑ συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηιωάννου για 36 και 36 Μεγαβάτ και μία της R1 ENERGY (μέσω της DNC Μετόχι) για 50 Μεγαβάτ.
Παράλληλα, είχαν βγεί για τυπικούς λόγους εκτός διαγωνισμού 7 προσφορές, μεταξύ των οποίων της ΑΕΝΑΟΣ Συσσωρευτές (συμφερόντων Mytilineos), της ELPEDISON και της ΦΩΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (συμφερόντων της Γερμανικής BayWa).
Πηγή energypress.gr