Ενώ η αμερικάνικη διαδικτυακή πιάτσα οργανώνεται για να αντιμετωπίσει στην πράξη την κυβερνητική κατασκοπεία που αποκαλύφθηκε την περασμένη βδομάδα και την οποία διενεργούσε η μυστική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) εις βάρος εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών, μια νέα αποκάλυψη έρχεται να ταράξει το ιντερνετικό χάος. Η αμερικανική κυβέρνηση με το πρόγραμμα Prism συγκεντρώνει πληροφορίες για τους χρήστες του Διαδικτύου μέσα από μηνύματα, διαδικτυακές συνομιλίες, αναζητήσεις καθώς και από φωτογραφίες και βίντεο που αναρτούν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Το πρόγραμμα Prism στο οποίο φαίνεται να μετέχουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες του διαδικτύου και της πληροφορικής, όπως το facebook, η Google, η Yahoo, η Apple, η Microsoft, το YouTube και το Skype συγκεντρώνει πληροφορίες που αφορούν και μη αμερικανούς πολίτες. Ο Πρόεδρος Ομπάμα παραδέχθηκε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει 100% ιδιωτικότητα». Οι αποκαλύψεις αυτές απλώς έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι ξέραμε, δηλαδή ότι το διαδίκτυο είναι τελικά ένα μεγάλο ορθάνοιχτο βιβλίο και ότι το ζήτημα είναι πως μπορεί κανείς να εκτίθεται όσο το δυνατό λιγότερο.
Η «αντίσταση» κατά των υποκλοπών που προτείνει το Wired συνίσταται στις ακόλουθες πρακτικές: Α) προτιμείστε τα χαμηλού προφίλ chat forums και τα start-ups που δεν έχουν μπει στις λίστες των μεγάλων μηχανών και portal. B) Για «ασφαλείς» τηλεφωνικές επικοινωνίες προτείνεται ένα σκιερό μέρος της πόλης που παρακολουθείται από παλαιάς τεχνολογίας κάμερα και με ένα καρτοκινητό με κάρτα πληρωμένη με μετρητά. Βγάλτε την μπαταρία και ξαναβάλτε την, τηλεφωνείστε και αμέσως μετά ξαναβγάλτε την. Έτσι, θα έχετε αποφύγει την δορυφορική υποκλοπή. Γ) Το ίδιο κόλπο με τη μπαταρία και ένα μαϊμού λογαριασμό μέιλ στείλτε ασφαλή μηνύματα και μέιλ.
Βέβαια, όλα αυτά τα ξέρουμε από το αμερικάνικο κατασκοπικό σίριαλ ALIAS και το μέγα ερώτημα είναι αν θα πρέπει ως πολίτες να μπούμε στη λογική του κρυφτού. Η απόφαση είναι προσωπική. Πάντως, οι αυταπάτες περί ιδιωτικότητας πάνε περίπατο…