Παγιδεύουν λογαριασμούς, κλειδώνουν «απ’ έξω» τους χρήστες και στήνουν ηλεκτρονικές απάτες ζητώντας χρήματα από τους ανυποψίαστους φίλους των πραγματικών χρηστών στέλνωντας link – παγίδες. Δεκάδες είναι τα θύματα στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης και η αστυνομική συντάκτρια της ΕΡΤ Κάτια Νιάκαρη. Ο Νίκος Βασιλάκος, πραγματογνώμονας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μίλησε στην εκπομπή «Από τις Έξι» και έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουμε στις ψηφιακές μας επικοινωνίες και συναλλαγές.
«Τηλεφώνησαν στο κινητό μου και έστειλαν link (σύνδεσμο) για να καταθέσουν κάποια χρήματα που μας χρωστάνε. Η κοπέλα που χειρίστηκε την υπόθεση πάτησε το link δείχνοντας ότι έχει μεταφερθεί στο περιβάλλον της τράπεζας. Βάζοντας του κωδικούς. Μας ζήτησαν το pin και αφού το δώσαμε σύνδεσαν το λογαριασμό τους στο προφίλ μεταφορών χρημάτων. Όταν βάζουμε λογαριασμό στο προφίλ δεν χρειάζεται pin» ανέφερε ο κ. Φραγκάκης που είδε 7.800 ευρώ να γίνονται καπνός από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του.
Και όπως είπε ως παθών πια στην ΕΡΤ, «ο κόσμος δεν πρέπει να πατάει το link και να μην δίνει το pin» για τους κωδικούς του e-banking.
Aπαντώντας για το αν υπάρχει περίπτωση να αποζημιωθεί ο κ. Φραγκάκης δήλωσε απαισιόδοξος τονίζοντας ότι πια οι πελάτες των τραπεζών είναι πια ευάλωτοι.
«Υπάρχει λύση και μετά την κλοπή» δήλωσε ο κ. Βασιλάκος περιγράφοντας απάτη 92.000 ευρώ που συνέβη στη Μύκονο.
«Όλες οι συναλλαγές γίνονται εντός της ίδιας τράπεζας. Το μόνο που σώζει τον καταθέτη είναι όταν αντί να αρχίσουν οι μηνύσεις ο δικηγόρος που χειρίζεται το περιστατικό συνομιλεί απευθείας από την τράπεζα. «’Οταν την ίδια στιγμή τηλεφωνεί ο καταθέτης στην τράπεζα και ενημερώνει για το τι συμβαίνει το κάνει ευθύνη της τράπεζας».
Όπως τόνισε, «η διαδικασία που πρέπει να γίνει είναι πολύ συγκεκριμένη και βασίζεται πάνω στη σύμβαση που έχει υπογραψει ο καταθέτης με την τράπεζα». Ο κ. Βασιλάκος κάλεσε τον κ. Σταϊκούρα να θεσμοθετήσει τον αντιλογισμό στις τραπεζικές απάτες προκειμένου να αποζημιώνονται οι παθόντες, λόγω συνυπαιτιότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Καταιγίδα χακαρισμάτων
Μεταξύ των θυμάτων είναι και η αστυνομική συντάκτρια της ΕΡΤ Κάτια Νιάκαρη που είδε το instagram της να κλειδώνεται από επιτήδειους.
Δεν πατάμε ποτέ λινκ που δεν γνωρίζουμε, όταν κάποιος δει ένα λινκ ότι του το έστειλε διαδικτυακός φίλος δεν πρέπει να πατήσει το λινκ αν δεν πάρει τηλέφωνο να τον ρωτήσει, είναι ο χρυσός κανόνας για να μην πέσουμε θύματα ηλεκτρονικής απάτης.
Για τη δράση του χάκερ στις συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν γίνει μηνήσεις στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.