Τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τα οφέλη και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης θέλει να δώσει ο ΣΕΒ, καθώς οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να συμβαδίσουν με τη νέα τάξη πραγμάτων.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση του ΣΕΒ «Άνθρωποι και Επιχειρήσεις στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», που πραγματοποιήθηκε χθες, το γεγονός πως η χώρα είναι εκ των ουραγών τόσο σε ICT specialists όσο και στη διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρήσεις είναι πολύ ανησυχητικό.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ, το 12% των επιχειρήσεων εφαρμόζουν κάποια λύση ΑΙ, λιγότερο ή περισσότερο σύνθετη. Ωστόσο το 66% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρούν πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν τις επηρεάζει, ενώ μόλις το 21% περίπου ενδιαφέρονται να πειραματιστούν με εφαρμογές ΑΙ.
Τα μερίδια αγοράς από χρήση ΑΙ
Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης ανέφερε ότι ο ΣΕΒ συνεργάζεται με την Google ώστε να καλυφθεί το μεγάλο έλλειμμα ταλέντου αλλά και να ισχυροποιηθεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις, αφού αποδεδειγμένα η σωστή της χρήση φέρνει πολλαπλά οφέλη.
Όπως αναφέρεται για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στη Τεχνητή Νοημοσύνη αποδίδει 3,5 ευρώ, με την απόσβεση των επενδύσεων να πραγματοποιείται σε 14 μήνες.
Επίσης το 52% των επιχειρήσεων παγκοσμίως αναφέρει ότι η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εφαρμογή και την κλιμάκωση της ΤΝ.
Παράλληλα όμως, από τα ευρήματα της έρευνας αναδυνκείεται και ο φόβος των εργαζομένων από την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, το 51% φαίνεται να φοβούνται πως οι δεξιότητές τους μπορούν να αντικατασταθούν από την ΑΙ, ενώ το 57% αναζητούν πληροφορίες για την επίδραση της ΤΝ στο επάγγελμα και την καριέρα τους.
Ωστόσο τα οφέλη είναι πολλά, καθώς όπως αναφέρει η έρευνα μέσα σε αυτά είναι η μείωση κόστους και χρόνου διεξαγωγής ενεργειακών ελέγχων, η διευκόλυνση εκτίμησης και διαχείρισης κινδύνων, ορατότητα ενεργειακής κατανάλωσης και στοχευμένες προτάσεις βελτίωσης, βελτιστοποίηση ενεργειακής αποδοτικότητας εξοπλισμού και κτιρίων και μείωση ενεργειακής κατανάλωσης και κόστους.
Αυτό αποτυπώνεται και στα νούμερα, καθώς επιτυγχάνεται 15% χαμηλότερο κόστος διαχείρισης εφοδιασμού και 35% βελτίωση επιπέδων αποθεμάτων με τη χρήση ΤΝ για τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο ΣΕΒ, με στόχο να προσελκύσει επιχειρήσεις στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, έχει επενδύσει μέσω προγραμμάτων όπως το Skills4Jobs, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που συνδέονται τόσο με τις άμεσες, όσο και τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η συνεργασία του Συνδέσμου με τη Google στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.
Του Χάρη Μπιτζανάκη από το mononews.gr