Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Πώς οι μεγιστάνες γίνονται πλουσιότεροι κατά την διάρκεια της πανδημίας;

Η έξαρση του Covid-19 και της πανδημίας δεν αποτελεί μόνο υγειονομική βόμβα αλλά και οικονομική. Η επιρροή του κορονοϊού γίνεται ακόμη πιο θλιβερή μέρα με τη μέρα και μόνο οι ειδικοί περιμένουν μία ύφεση που θα είναι καταστροφική για μισθωτούς, ανέργους και ελεύθερους επαγγελματίες που ανήκουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών στις ΗΠΑ, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα πράγματα φαντάζουν ζοφερά. Έως και 7.500.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, ένα στα πέντε εστιατόρια θα κλείσουν μόνιμα, η ανεργία θα αγγίξει το 30% (μόλις στα τέλη Φεβρουαρίου περισσότεροι από 26.500.000 Αμερικανοί πολίτες υπέβαλλαν αίτηση για το επίδομα ανεργίας) και ήδη ενοικιαστές που δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια μένουν άστεγοι ακόμη και σε πολιτείες που έχουν σταματήσει προσωρινά οι εξώσεις.

Ωστόσο η πανδημία δεν είναι κακή για όλους. Μία αξιολόγηση που ήρθε από το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής και αφορά τον πλούτο και την πολιτική δύναμη των δισεκατομμυριούχων του κόσμου, τα πράγματα φαντάζουν ιδανικά για την πλούσια τάξη. Μόλις τους πρώτους 4 μήνες του 2020, η καθαρή αξία 34 Αμερικανών δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί κατά –τουλάχιστον- δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για τον καθένα.

Μάλιστα οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ λιπαίνουν το σύστημα προς όφελός τους πολύ πριν ξεκινήσει η πανδημία, με μια 10ετη εκστρατεία για μείωση την φόρων τους, χωρίς να αυξάνουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους. Το 1990, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ ήταν στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια και από στις 15 Απριλίου του 2020 ο αριθμός έχει αυξηθεί στα 3.200 τρις δολάρια, με 300 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις το πρώτο τρίμηνο του έτους που διανύουμε. Την ίδια ώρα, από το 1979 έως το 2018, η παραγωγικότητα των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 70% αλλά οι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά 11%. Αυτή η διαφορά πήγε στις τσέπες των εργοδοτών, των μετόχων αλλά και CEOs όπως ο Jeff Bezos και ο Elon Musk.

Εκτός από τη λήψη υψηλότερου ποσοστού κερδών, μεταξύ του 1979 και 2018, το ποσό των φόρων που κατέβαλαν οι δισεκατομμυριούχοι σε σχέση με τον πλούτο τους μειώθηκε κατά 79%. Και πλέον είναι έτοιμοι να αποκομίσουν ακόμη περισσότερα οφέλη χάρη στον Covid-19. Τα έκτακτα μέτρα ανακούφισης που ψήφισε το Κογκρέσο είναι γεμάτα δώρα για τους πλούσιους και ορισμένους εξ αυτών. Συγκεκριμένα ψηφίστηκαν φορολογικές ελαφρύνσεις μόνο για εταιρείες που έχουν τζίρο πάνω από 25.000.000 δολάρια ετησίως και σύμφωνα με την Μικτή Επιτροπή Φορολογίας, μία μη κομματική ομάδα του Κογκρέσου, υπολογίζεται ότι το 80% των φορολογικών περικοπών στη νομοθεσία περί ελάφρυνσης σχετικά με τους πληγέντες από τον κορονοϊό, θα διατεθούν σε άτομα που κάνουν τζίρο περισσότερα από 1.000.000 δολάρια ετησίως (μόλις 43.000 άτομα) και θα κοστίσουν στο κράτος 90 δις δολάρια μόνο το 2020.

Η περιουσία 8 Αμερικανών έχει διογκωθεί κατά τουλάχιστον 1 δις δολάρια κατά την διάρκεια της πανδημίας. Η περιουσία του Eric Yuan, CEO του Zoom, έχει φτάσει τα 7.57 δις δολάρια τους τελευταίες 3 μήνες ενώ ο Elon Musk έχει κερδίσει 8 δις δολάρια μόνο τον Μάρτιο, μέσω της συνεργασίας του με εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού, την ίδια στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία στις ΗΠΑ καταρρέουν και αγροτικές μονάδες κλείνουν.

Ωστόσο την διαφορά την έχει κάνει ο Jeff Bezos. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχει αυξήσει κατά 25 δις δολάρια την περιουσία του, δηλαδή λίγο περισσότερο από το ΑΕΠ της Ισλανδίας. Η αξία της Amazon βρίσκεται στο 1 τρις δολάρια αυτή την στιγμή και το μεγάλο ξέσπασμα στην εποχή της καραντίνας, οφείλεται στο γεγονός πως οι άνθρωποι που δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι για να ψωνίσουν, επιλέγουν το κατάστημα του Jeff Bezos, οδηγώντας μικρές επιχειρήσεις λίγο πριν το οριστικό λουκέτο. Όμως οι επιχειρηματικές πρακτικές της έχουν προκαλέσει έντονη κριτική. Ενώ ο Bezos έχει κερδίσει περισσότερα χρήματα σε 3 μήνες απ’ όσα μπορεί να ξοδέψει σε μία ολόκληρη ζωή, οι εργαζόμενοι στις αποθήκες καταγγέλλουν πως η εταιρεία δεν τους προστατεύει. Η Amazon ζητά επισήμως από τα άτομα που δουλεύουν στις αποθήκες της να σεβαστούν την κοινωνική αποστασιοποίηση στον χώρο εργασίας, αλλά αυτό είναι σχεδόν αδύνατον λόγω του όγκου της δουλειάς και τις πολυσύχναστες αλλαγές βάρδιας. Μάλιστα φημολογείται ότι κάποιοι έχουν απολυθεί επειδή εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λαμβάνει επίσης μέτρα για να διατηρήσει τις επιχειρήσεις ζωντανές. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει απεριόριστα ποσά χρέους ώστε να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα έχουν περισσότερα χρήματα. Χάρη σε αυτό, η εταιρεία Carnival που δραστηριοποιείται σε πολυτελείς κρουαζιέρες εξασφάλισε 6 δις δολάρια την 1η Απριλίου και μετά από αυτή την κίνηση, ο CEO Arnold Donald, δήλωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να μείνει ζωντανή μέχρι το 2021 ακόμη κα χωρίς απολύτως έσοδα.

Αντιθέτως, οι άνθρωποι που βασίζονται σ’ ένα μισθό για να επιβιώσουν βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Morning Consult, το 34% των εργαζομένων που βγάζουν λιγότερα από 50.000 δολάρια αναφέρουν ότι οι οικονομίες που διαθέτουν αρκούν μόνο για 3 μήνες επιβίωση, σε περίπτωση που χάσουν τις δουλειές τους. Ένα άλλο 18% αναφέρει ότι δεν έχουν ούτε για προς το ζην. Και ενώ το Κογκρέσο ενέκρινε ορισμένα διευρυμένα επιδόματα ανεργίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, αυτά είναι ανεπαρκή και δεν εγκρίνονται γρήγορα. Έτσι ενώ οι Musk και Bezos αποκομίζουν δισεκατομμύρια δολάρια ως έσοδα με τις ευλογίες της κυβέρνησης, μία έρευνa του Pew Research Center σημειώνει ότι λιγότεροι από τους 3 στους 10 Αμερικανούς που πληρούν τις προϋποθέσεις για το να λάβουν το επίδομα ανεργίας τον Μάρτιο, τελικά κατάφεραν να το λάβουν.
Πηγή: playboy.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων