Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Πώς πρέπει να είναι τα ΔΣ των Ταμείων

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ανασχηματίσει τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι κατανοητή και θεμιτή πολιτικά και αναγκαία οικονομικά, αλλά υπό όρους. Οι σημερινές διοικήσεις είναι διοικήσεις ΠΑΣΟΚ, κυρίως τοποθετημένες επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου. Η αλήθεια είναι ότι άντεξαν τις θεσμικές αλλαγές των μνημονίων, αλλά στο μέτωπο της εισφοροδιαφυγής απέτυχαν. Είναι λοιπόν εύλογο, οι τρεις partners της κυβέρνησης Σαμαρά να θέλουν να βάλουν τους δικούς τους, κυρίως με τη λογική της ανταποδοτικότητας και της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ τους, ενόψει της μεγάλης πολιτικής συγχώνευσης που επιβάλει η πολιτική τους επιβίωση.

Όμως, υπάρχει και η πραγματική ανάγκη για νέου τύπου διοικήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς, όπως αποκάλυψε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, οι διοικούντες είναι επιεικώς άσχετοι, πολιτικά εξαρτώμενοι και ως εκ τούτου πειθήνια όργανα της εκάστοτε κυβέρνησης και συνήθως ενδιαφέρονται για την πολιτική τους εξέλιξη, ιδιαίτερα δε οι συνδικαλιστές μέλη των ΔΣ. Σε ότι αφορά τους προέδρους, διοικητές και «μάνατζερ» τα κριτήρια επιλογής τους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ήταν κριτήρια πολιτικής διαπλοκής.

Συνεπώς και μετά την ανήκεστο βλάβη που προκάλεσε το κράτος και η Τράπεζα της Ελλάδος στα Ασφαλιστικά Ταμεία, η επανάληψη της πολιτικής αθλιότητας θα ήταν εγκληματική. Πρέπει οι πρόεδροι/διοικητές και τα ΔΣ να έχουν κοινωνικό και επιστημονικό κύρος και να λάμπουν και οι μάνατζερ να είναι ολκής. Πρέπει να ξέρουν χρηματοοικονομικά, τεχνολογίες, επενδύσεις, νομικά και κυρίως να έχουν πραγματική εμπειρία στη διοίκηση, την οργάνωση, τις συγχωνεύσεις κ.ο.κ. Δηλαδή, να υπάρξουν κριτήρια σαν και αυτά που ισχύουν για τα ΔΣ των ιδιωτικών τραπεζών.

Υπάρχει ένα αξιόλογο pool για επιλογή προσώπων που απαρτίζεται από τους εκδιωχθέντες στη σύνταξη ανώτερους υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδος ή άλλων εμπορικών τραπεζών, από ανώτερους υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης, των εφοριών (υπάρχουν κάτι 60άρες που κράτησαν το δοβλέτι, όταν οι πολιτικές ηγεσίες ήταν μεθυσμένες από την εξουσία και τα ταξίδια που δεν παίζονται) και άλλων φορέων.

Εννοείται ότι η αγορά βρίθει από άνεργους τεχνοκράτες υψηλού επιπέδου και σχετικά νέας ηλικίας 38-55 ετών. Βρείτε τους και αξιοποιείστε τους. Εννοείται όχι όπως ο George με το περιβόητο opengov…

Το πολιτικό σύστημα έχει την ευκαιρία να δείξει τη μετάνοιά του και να αρχίζει να διορθώνει κάπως τη ζημιά που έκανε στη χώρα. Τα  Ασφαλιστικά  Ταμεία προσφέρονται ως θετική δοκιμασία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων