Καμία οπτική όχληση δεν θα υπάρξει έπειτα από την αλλαγή που έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΕΔΕΥΕΠ από το αρχικό σημείο χωροθέτησης δυτικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ελούντα, όπου τελικά θα αναπτυχθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Όπως εξήγησε στο ypodomes.com ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, στην περιοχή υπάρχουν εξαιρετικά ανεμολογικά δεδομένα και μετά την μετακίνηση δυτικότερα από τον αρχικό σχεδιασμό, οι όποιες ενστάσεις υπήρξαν από την τοπική κοινωνία για οπτική όχληση δεν ευσταθούν πια.
«Εμείς συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας κανονικά. Πρόκειται για έργα εθνικής σημασίας τα οποία δεν θα ακυρωθούν» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται πως οι αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει συζητήσεις με την ηγεσία του ΥΠΕΝ και τους έχει παρουσιαστεί με φωτορεαλιστικά πως θα είναι η εικόνα αφού εγκατασταθούν τα πάρκα.
Ερωτηθείς για το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ σε σχέση με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών επεσήμανε ότι θα υπάρχουν διατάξεις για το πώς θα κάνει η ΕΔΕΥΕΠ τις έρευνες αλλά και για την εταιρεία που θα τις κάνει κτλ..
Ειδικότερα, σκοπός του ΥΠΕΝ είναι μέσα στο 2024 να τρέξουν οι μελέτες που θα αφορούν τα ανεμολογικά και βυθομετρικά δεδομένα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να έχουν διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες πριν την διεξαγωγή των διαγωνισμών. Μέσω του νομοσχεδίου, θα δίνεται η δυνατότητα στην ΕΔΕΥΕΠ να συστήνει θυγατρικές, προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού που θα ελέγχει τις μελέτες.
Σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλιώτη, το σχήμα θα απαρτίζεται φυσικά από την ΕΔΕΥΕΠ και τον ΑΔΜΗΕ αλλά θα συμμετέχει και μία ακόμη εταιρεία. Να σημειωθεί ότι η επιλογή του ανάδοχου για τις μελέτες, θα γίνει μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού που θα διεξαχθεί από την εταιρεία ειδικού σκοπού.
Στο σκέλος της χρηματοδότησης, οι έρευνες θα γίνουν από τα έσοδα των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων ρύπων, με το σχετικό κονδύλι να ανακτάται σε δεύτερο χρόνο από τα ποσά που θα καταβάλουν οι επενδυτές για την αγορά των δεδομένων.
Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μελέτες, θα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε ένα data room.
Να σημειωθεί ότι το Σχέδιο Προγράμματος για την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια αναμένεται να «ξεκλειδώσει» ένα φυσικό πλούτο για καθαρή ενέργεια και επενδύσεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Προς επιλογή, δε, είναι 25 περιοχές έκτασης 2,7 km2 με εκτιμώμενη ελάχιστη ισχύ 12,4 GW.
Σήμερα η χώρα καλύπτει περί το 55% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό μέσω των πράσινων πηγών και στοχεύει το 80% ως το 2030 με βάση το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Πηγή ypodomes.com