Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκκινήσει την ανάπτυξη με πολιτικές φιλικές προς το επιχειρείν.
Για αυτό τον λόγο, όπως αναφέρει η βρετανική The Daily Telegraph, η Ελλάδα σχεδιάζει να δελεάσει με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές λονδρέζικες τράπεζες και ευκατάστατους Βρετανούς, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές πόλεις προσεγγίζουν το City στην μετά Brexit εποχή.
Ο Αλέξης Πατέλης, ο κύριος οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, δήλωσε ότι λονδρέζικες τράπεζες και hedge funds εξετάζουν το άνοιγμα γραφείων στην Αθήνα για να επωφεληθούν από τους πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και την υπαγωγή σε εναλλακτική φορολόγηση αλλοδαπών φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα (non-dom). Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αυτές είναι προϋποθέσεις που μπορούν να δελεάσουν τους πλούσιους κεφαλαιούχους.
Η Daily Telegraph παραθέτει ότι ο κ. Πατέλης ανέφερε ότι ήδη η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με δύο βρετανικές τράπεζες που θέλουν να ανοίξουν γραφεία στην Αθήνα, ενώ μια τρίτη τράπεζα, που ήδη διαθέτει παρουσία στην Ελλάδα, σχεδιάζει μεγάλου εύρους επέκταση των δραστηριοτήτων της.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού ανέφερε ότι το νέο καθεστώς non-dom περιλαμβάνει ένα flat tax συντελεστή 7% για τους ξένους συνταξιούχους που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο διαμονής, ενώ το μισό τους εισόδημα θα θεωρείται αφορολόγητο. Αυτό συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο “που θα δελεάσει κόσμο από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της μετά Brexit εποχής”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης.
Σύμφωνα με την Telegraph ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία με πολιτικές φιλικές προς το επιχειρείν και με την προσέλκυση μιας “πλημμύρας” ξένων επενδύσεων. Αρκετές βρετανικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, σταδιακά, αναμένεται να εγκατασταθούν στην ΕΕ, ως απότοκο του Brexit. Πάντως μέχρι στιγμής κανένα ευρωπαϊκό οικονομικό κέντρο δεν έχει πετύχει τη μετακίνηση οικονομικών υπηρεσιών από το Λονδίνο.
“Κάποτε η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι οι εταιρείες που έπρεπε να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο για οποιονδήποτε λόγο, θα πήγαιναν σε μια πόλη, είτε τη Φρανκφούρτη, είτε το Παρίσι ή κάποια άλλη”, ανέφερε ο κ. Πατέλης.
“Πιστεύω ότι πλέον υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι αυτή η μετακίνηση θα γίνει πιο κατακερματισμένα. Έχουμε αρκετούς Έλληνες που δουλεύουν στον οικονομικό τομέα του Λονδίνου, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι εργάζονται μαζί με τις τράπεζες τους, τα hedge funds ή τον όποιο οργανισμό δραστηριοποιούνται, για να ανοίξουν ένα γραφείο στην Αθήνα”, προσθέτει ο Αλέξης Πατέλης.
Από τη στιγμή της εκλογής της το 2019, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ξεκίνησε να εφαρμόζει πλάνα που θα καθιστούσαν την Ελλάδα φιλική προς τους ξένους επενδυτές και θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη μέσω φιλικών προς το επιχειρείν πολιτικών. Όπως αναφέρει η Telegraph, η χώρα ακόμα δεν έχει πλήρως ανακάμψει από την κρίση χρέους, ενώ η πανδημία προκάλεσε νέα μείωση του ΑΕΠ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κερδίσει πόντους για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον κορονοϊό στην Ελλάδα, όμως η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας ανέβασε το δημόσιο χρέος της χώρας κοντά στο 200% του ΑΕΠ της, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στον πλανήτη μετά από αυτό της Ιαπωνίας.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Πατέλης δήλωσε ότι η πανδημία προσέφερε στην Ελλάδα μια ευκαιρία καθώς το δημόσιο χρέος ανεβαίνει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.
“Θα μπορούσαμε ακόμα και να πούμε ότι ‘είμαστε όλοι Έλληνες πλέον’, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα ήταν μια χώρα που μαζί με την Ιαπωνία είχαν πολύ υψηλά επίπεδα χρέους”, ανέφερε. “Όμως μετά την πανδημία όλες οι χώρες θα έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα χρέους”.
Μάλιστα ο κ. Πατέλης πρόσθεσε ότι “για μια χώρα που είχε αρνητική εικόνα στον κόσμο, όπως η Ελλάδα, αυτή ήταν μια ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Έχουμε την αίσθηση ότι ξεπεράσαμε τις προσδοκίες του κόσμου”.