ο 2011 από πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, διαπιστώθηκε πως μία μικρή δόση ψιλοκυβίνης, του ψυχεδελικού ναρκωτικού που υπάρχει στα λεγόμενα «μαγικά μανιτάρια», μπορεί να προκαλέσει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του χρήστη που διαρκούν τουλάχιστον έναν χρόνο. Παρότι τα ψυχεδελικά ναρκωτικά έχουν την «στάμπα» πως σε οδηγούν στην παράνοια, σύμφωνα με μία ΜΚΟ ψυχικής υγείας που εδρεύει στην Αυστραλία, την Mind Medicine Australia, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι τα ψυχεδελικά ναρκωτικά δεν έχουν ορισμένα ιατρικά οφέλη. Τα μαγικά μανιτάρια έχουν διαπιστωθεί πως μειώνουν το άγχος, την κατάθλιψη αλλά και την βελτίωση της δημιουργικότητας. Το LSD και το DMT μπορούν να προκαλέσουν θετικές αλλαγές στην προσωπικότητά μας και το MDMA να μειώσει το κοινωνικό άγχος και να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε ζητήματα αυτοπεποίθησης.
Τώρα καθώς όλοι αντιμετωπίζουμε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις αναφορικά με την ψυχική μας υγεία που έχει επιφέρει το γενικευμένο lockdown, η Mind Medicine Australia (MMA) υποστηρίζει πως η χρήση ψυχεδελικών ναρκωτικών είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων της καραντίνας. Ήδη από τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν την χώρα το προηγούμενο διάστημα, διαπιστώθηκε μία αύξηση του αριθμού των ατόμων που ζητούν βοήθεια ώστε να καταπολεμήσουν το άγχος και την κατάθλιψη.
Την ίδια στιγμή που ο Υπουργός Υγείας της Αυστραλίας έχει δημιουργήσει νέες υπηρεσίες υποστήριξης σχετικά με τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής και τηλεφωνικής υποστήριξης, ο Andrew Robb (μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΜΑ) προωθεί μία εκστρατεία για την εισαγωγή MDMA και ψιλοκυβίνης –ουσίας που βρίσκεται στα μαγικά μανιτάρια– ως πιθανή θεραπεία.
Μάλιστα καλεί την κυβέρνηση της Αυστραλίας να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα για να βοηθήσει όσους πάσχουν από ψυχική υγεία κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και θέλει να είναι μέρος αυτής της ομάδας. «Είναι δυνητικά η πιο σημαντική καινοτομία που έχει παρατηρηθεί στον τομέα της ψυχικής υγείας εδώ και δεκαετίες», τονίζει ο Robb στο κανάλι ABC. «Θα έχουμε εγκαταλείψει το καθήκον μας ως χώρα αν δεν εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και στη συνέχεια δεν εισάγουμε αυτή τη θεραπεία ώστε να προσφέρουμε σημαντικό όφελος σε πολλούς ανθρώπους».
Αξίζει να σημειωθεί πως μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το αποτέλεσμα της αποκάλυψε πως η ψιλοκυβίνη μπορεί να μειώσει το άγχος σε ασθενείς έως και 5 χρόνια μετά την λήψη της. Μάλιστα το 2019, επιστήμονες ανακοίνωση ότι την συλλέγουν την ψυχοδραστική ένωση για πρώτη φορά, υποδηλώνοντας ότι μπορεί τελικά να παραχθεί μαζικά.
«Όταν βγουν από την πανδημία, θα υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μόνο στην Αυστραλία που θα χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια και θεραπεία», καταλήγει ο Robb ψέγοντας την κυβέρνηση για το γεγονός ότι έχει αφήσει στο περιθώριο αυτήν την καινοτόμα και ίσως επαναστατική θεραπεία.