Η έξαρση του κορωνοϊού επηρεάζει, πλέον, όλο το φάσμα της οικονομίας, ακόμα και την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, που έδειχνε να ανακάμπτει.
Υστερα από ένα 12μηνο δυναμικής αναγέννησης της αγοράς ακινήτων, με αύξηση τιμών σε πολλές περιοχές και προοπτικές «έκρηξη» λόγω μεγάλων επενδύσεων -όπως αυτή του Ελληνικού- η ανοδική τάση «παγώνει». Αναλυτές εκτιμούν ότι το πλήγμα της έξαρσης του κορωνοϊού στην οικοδομή θα καταγραφεί λίαν συντόμως, καθώς το «πουσάρισμα» των προηγούμενων μηνών δεν ήταν αποτέλεσμα εγχώριας ζήτησης αλλά κυρίως ενδιαφέροντος από ξένους (Golden Visa, Ainbnb).
Οι ανατροπές που αναμένονται θα επηρεάσουν την ευθυγράμμιση αντικειμενικών – εμπορικών τιμών και τις περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος.
«Παγώνει» η διαδικασία των εκτιμήσεων
Η ζημιά στις επενδύσεις από τον “πάγο” στην κτηματαγορά είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη, αφορά στο σχεδιασμό για ευθυγράμμιση αντικειμενικών- εμπορικών τιμών, έτσι ώστε αφενός να περιοριστούν οι στρεβλώσεις αφετέρου να αυτοχρηματοδοτηθεί η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, μέσω της ένταξης περίπου 3.700 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.
Σε συνθήκες καραντίνας ήταν εξαρχής προφανές ότι οι πιστοποιημένοι εκτιμητές, που είχαν αναλάβει το έργο της αποτύπωσης της σημερινής κατάστασης στην αγορά ακινήτων και της εισήγησης των νέων Τιμών Ζώνης, δεν θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους. Πέρα από το πρακτικό του θέματος, δηλαδή το απαγορευτικό των μετακινήσεων, σε τέτοιες συνθήκες απόλυτης στρέβλωσης οι εισηγήσεις τους θα ήταν εσφαλμένες και ελλιπείς. Κι έτσι αποφασίστηκε να “παγώσει” η διαδικασία μέχρι νεωτέρας. Στο καλό σενάριο, όπως το περιγράφει αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου το Φθινόπωρο και να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα. Αυτό είναι, όμως, το καλό σενάριο.
Νέο πλαίσιο αξιολόγησης
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έως τα μέσα Μαρτίου, όπου η διαδικασία κατέστη προβληματική, οι εκτιμητές είχαν παραδώσει εισηγήσεις για πάνω από το 50% των Ζωνών. Ωστόσο, όταν με το καλό βγει από τον “πάγο” η διαδικασία, είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί επαναξιολόγηση αυτών των εισηγήσεων, αφού είναι άγνωστο τι συνθήκες θα έχει διαμορφώσει ως τότε η επέλαση του κορωνοϊού. Επιπλέον, υπάρχει ένας ογκώδης φάκελος εισηγήσεων, όπου παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εκτιμητών.
Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, το νέο πλαίσιο προβλέπει την αξιολόγηση των εισηγήσεων από Επιτροπή Ελέγχου, η οποία αποτελείται από τον Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ως Πρόεδρο και μέλη έναν εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έναν υπάλληλο του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, έναν υπάλληλο του Τμήματος Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων Διαχείρισης Γεωχωρικών Δεδομένων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγικής Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων Οικονομικού Τομέα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος
Τρίτη και πιο σύνθετη περίπτωση είναι οι περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος, τις οποίες έχει αναλάβει ειδική Ομάδα Εργασίας. Αυτή η Ομάδα τεχνοκρατών, με τη συνδρομή υπηρεσιακών παραγόντων της ΑΑΔΕ, θα πρέπει να “κουμπώσει” τις νέες τιμές που θα ισχύσουν σε αυτές τις περιοχές, με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δομή του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση για μείωση του φόρου κατά 8%. Ο αρχικός σχεδιασμός “πατούσε” πάνω στην εκτίμηση ότι αυτές οι περιοχές μπορούν να φέρουν στα κρατικά ταμεία γύρω στα 500 εκατ. Ευρώ. Πλέον, όλα θα πρέπει να ξαναγραφούν σε λευκή κόλλα…