Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς θα γλιτώσουν το πρόστιμο οι 60άρηδες που εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία δήλωσης εμβολιασμών στο εξωτερικό για τους πολίτες άνω των 60 ετών που κατοικούν στην Ελλάδα προκειμένου να γλιτώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που θα επιβάλλεται από τις 17 Ιανουαρίου σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού εξέδωσαν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ετσι, όσοι πολίτες είναι άνω των 60 ετών, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) μέχρι και 16 Ιανουαρίου 2022 στο εξωτερικό και υπάγονται σε ΔΟΥ εσωτερικού έχουν τις εξής επιλογές προκειμένου να καταχωρισθούν στο Μητρώο Εμβολιασθέντων Εξωτερικού:

  1. Οσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID μπορούν να μπαίνουν στο anagnorisi.emvolio.gov.gr και να καταχωρίζουν τον εμβολιασμό τους. Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Οσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας μπορούν να προσέρχονται στα ΚΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία δήλωσης είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά, ο πολίτης ταυτοποιείται χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του στο Taxisnet, στη συνέχεια καταχωρίζει τον ΑΜΚΑ (ή, εναλλακτικά, τον ΠΑΜΚΑ ή τον ΠΑΑΥΠΑ του), καθώς και τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου του. Κατόπιν, αναρτά στην πλατφόρμα το πρωτότυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού του σε μορφή pdf. Μέσω του QR code του πιστοποιητικού, η πλατφόρμα ελέγχει αυτόματα την εγκυρότητά του και εξάγει τα στοιχεία του εμβολιασμού που αναγράφονται σε αυτό. Αμέσως μετά τον έλεγχο, η δόση του εμβολιασμού που βεβαιώνεται από το πιστοποιητικό εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη και ο πολίτης καλείται να καταχωρίσει στοιχεία τυχόν προηγούμενων δόσεων (είδος εμβολίου, ημερομηνία και χώρα εμβολιασμού). Η διαδικασία ολοκληρώνεται, η συναλλαγή λαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και ο πολίτης μπορεί να εκτυπώσει το αποδεικτικό καταχώρισης.

  1. Οσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) με οποιοδήποτε από τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα εκτός της Ε.Ε. ή των 33 χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID δεν μπορούν να δηλώσουν τον εμβολιασμό τους μέσω της πλατφόρμας και πρέπει να επισκεφτούν οποιοδήποτε ΚΕΠ προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ως χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID ορίζονται οι χώρες και οι περιοχές που έχουν προβεί σε συμφωνίες με την Ε.Ε. για αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών. Αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 33 και είναι οι: Αλβανία, Ανδόρρα, Αρμενία, Πράσινο Ακρωτήρι, Ελ Σαλβαδόρ, Νήσοι Φερόε, Γεωργία, Ισραήλ, Ισλανδία, Λίβανος, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παναμάς, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τόγκο, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βατικανό.

Σημειώνεται ότι τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια είναι τα εξής: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac/Coronavac, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm και Covishield.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων