Δεν ξέρω αν θα κάνει αυτοδιοικητικές εκλογές ο Σαμαράς το 2014 ή το 2015, αλλά θεωρώ ότι οι επόμενες εκλογές για περιφερειάρχες και δημάρχους θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την επιβίωση της δημοκρατίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί οικονομικά μια μαύρη τρύπα, πολιτικά το απόγειο του πελατειακού κράτους, ηθικά ένα εργοστάσιο παραγωγής διαφθοράς, συνδικαλιστικά είναι όμηρος του «τιμημένου» και κοινωνικά αναποτελεσματική. Με φωτεινές εξαιρέσεις…η τοπική αυτοδιοίκηση κρατάει τα σκήπτρα της κακοδιαχείρισης.
Η ξεδιάντροπη απ΄ευθείας υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστική της γενικευμένης διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Κάθε χρόνο διαβάζουμε στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για παρανομίες, για κατάτμηση έργων και απ΄ευθείας ανάθεση έργων σε ημετέρους, για συμπληρωματικά έργα εκατομμύριων ευρώ, για παράνομες προσλήψεις. Η τελευταία έκθεση για το 2010, πέρα από τις υπερτιμολογήσεις, τις αγορές τζιπ 4Χ4, τα έξοδα κηδείας (36.700 για τέως δήμαρχο Γλυφάδας), τα πορτραίτα (4.500 τέως δημάρχου Πειραιά), τους υπέρογκους λογαριασμούς κινητών κλπ, περιελάμβανε και την απίστευτη προμήθεια 5.300 πούρων για εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίων σχέσεων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης!…που ευτυχώς «μπλοκαρίστηκε». Δηλαδή, οι Δήμοι χρειάζεται να κάνουν δημόσιες σχέσεις στα υπουργεία…αν είναι ποτέ δυνατόν.
Συνεπώς, πρέπει να αλλάξει άρδην το πολιτικό προσωπικό στην αυτοδιοίκηση, πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας της, πρέπει να υπάρχει λογοδοσία και έλεγχος και κυρίως αποτέλεσμα. Διότι, το ΕΣΠΑ 2014-2020 ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την περιφέρεια να αποκτήσει αναπτυξιακές δομές του 21ου αιώνα. Το τρέχον ΕΣΠΑ το έφαγε η κρίση και η στενοκεφαλιά των Αθηνών που ακύρωσε ουσιαστικά όλα τα προγράμματα και επέτρεψε στην αυτοδιοίκηση να καλύπτει με τα κονδύλια λειτουργικές της δαπάνες. Αυτό πρέπει να σταματήσει.
Και για να σταματήσει πρέπει το αθηνοκεντρικό κράτος αλλά και οι πελατοκεντρικοί δήμαρχοι να αποφασίσουν αν πρέπει οι δήμοι να ασκούν κοινωνικό έργο και αν «ναι», πώς; Διότι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης (κοινωνικές δομές, «Βοήθεια στο Σπίτι», «Κ.Δ.Α.Π.»κ.τ.λ.) ετοιμάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Είναι περίπου 5000 από αυτούς απλήρωτοι και αντιμέτωποι με την νέα υπό εκκόλαψη απάτη της δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών που οδηγεί τις Κοινωνικές Δομές σε διάλυση και τους πολίτες σε νέα επιβάρυνση.