Τον τρόπο με τον οποίο θα θωρακιστεί ενεργειακά η Κρήτη μέχρι να παραδοθεί στα μέσα του 2025 το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική, «αποκαλύπτει» η ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ειδικότερα, το σχέδιο του ΥΠΕΝ που αφορά στην επάρκεια του νησιού και την αποφυγή ενός πιθανού μπλάκ άουτ, θα επιτευχθεί μέσω της χορήγησης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα έως τα τέλη του 2025. Παράλληλα, προβλέπεται η μεταφορά υφιστάμενων μονάδων στην Κρήτη, με σκοπό την απρόσκοπτη τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια.
Σύμφωνα με το άρθρο 47 του νομοσχεδίου, από την 1η Ιουλίου 2024 έως την πλήρη διασύνδεση με το Ηπειρωτικό Σύστημα, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) θα έχει τη δυνατότητα να χορηγεί άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως την 31η Δεκεμβρίου 2025, σε όσους κατέχουν κατά την 1η Μαρτίου 2024, άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα στην Κρήτη. Στην περίπτωση αυτή το δυναμικό παραγωγής που θα εγκατασταθεί μπορεί να αποτελεί είτε επέκταση του υφιστάμενου δυναμικού, είτε νέο δυναμικό παραγωγής με συμβατικές μονάδες.
Με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις, ο ΑΔΜΗΕ θα απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στους κατόχους άδειας ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη προκειμένου να συμμετάσχουν στην κάλυψη του αναγκαίου πρόσθετου δυναμικού.
Η εταιρεία που θα επιλεγεί θα αποζημιωθεί τόσο για το σταθερό κόστος των νέων μονάδων (κόστος ενοικίασης, αγοράς, μεταφοράς, εγκατάστασης μονάδων, συντήρησης και τήρησης αποθέματος ασφαλείας), όσο και για το μεταβλητό κόστος (κόστος καυσίμων και εκπομπών CO2). Όσον αφορά το σταθερό κόστος, το 75% θα καταβληθεί σε μηνιαίες ισόποσες δόσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025, και το εναπομείναν 25% σε δύο ισόποσες ετήσιες δόσεις, η πρώτη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2026 και η δεύτερη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2027.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τη ΔΕΗ, σχετικές άδειες παραγωγής διαθέτουν επίσης η Motor Oil και η ΗΡΩΝ.
Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη ισχύς προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Κρήτης για το φετινό καλοκαίρι έχει προσδιοριστεί στα 60 μεγαβάτ και θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2024.
Πως εξελίσσεται η πρόοδος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής
Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, με τον ΑΔΜΗΕ να τοποθετεί την εμπορική της λειτουργία εντός του 2025.
Σε σχέση με την πρόοδο των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων, στην Αττική έχει ολοκληρωθεί το 90% της υποδομής και το 70% της τοποθέτησης των καλωδίων, ενώ στην Κρήτη η πρόοδος των εργασιών ξεπερνά το 60%.
Πηγή ypodomes.com