Η αυξανόμενη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να πιέσει το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ, καθώς η κατανάλωση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη δεκαετία, ενώ η παροχή ενέργειας μειώνεται λόγω της ταχείας απόσυρσης εργοστασίων άνθρακα.
Τα κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ μόνο θα μπορούσαν να καταναλώνουν τόση ηλεκτρική ενέργεια όσο παράγουν κάποιες μεγάλες βιομηχανοποιημένες οικονομίες μέχρι το 2030, καθώς ο αριθμός και το μέγεθός τους αυξάνονται δραματικά. Σύμφωνα με έκθεση της Mizuho Securities τον Αύγουστο, οι υποδομές αυτές θα μπορούσαν να απαιτούν έως και 400 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030, ποσότητα μεγαλύτερη από την συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου το 2022.
Οι εταιρείες που αναπτύσσουν κέντρα δεδομένων ασκούν πιέσεις στους παρόχους ενέργειας, την ίδια στιγμή που πολλές από αυτές τις εταιρείες ενέργειας αποσύρουν εργοστάσια άνθρακα στο πλαίσιο της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας. Ωστόσο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, δεν είναι τόσο αξιόπιστες, και υπάρχει μεγάλη αναμονή για την ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο. Ο μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύου στις ΗΠΑ, PJM Interconnection, προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι η αξιοπιστία του συστήματος προκαλεί μια αυξανόμενη ανησυχία, καθώς οι σταθμοί άνθρακα κλείνουν ταχύτερα από ό,τι κατασκευάζονται νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα, η ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων επιταχύνεται, δημιουργώντας πρόσθετες προκλήσεις για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ευρύτερη οικονομία επίσης ηλεκτροποιείται, καθώς η βιομηχανία επιστρέφει στις ΗΠΑ και η ζήτηση για νέα ενεργειακή ικανότητα αυξάνεται δραματικά. Η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, και τώρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γίνεται με γρηγορότερους ρυθμούς από ό,τι μπορεί να συμβαδίσει η ενεργειακή υποδομή. Ο PJM προβλέπει ότι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθεί σχεδόν κατά 40% μέχρι το 2039, ενώ ένα μεγάλο μέρος της υπάρχουσας παραγωγής ενέργειας κινδυνεύει να αποσυρθεί μέχρι το 2030. Αν και υπάρχουν πολλά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αναμονή για σύνδεση στο δίκτυο, η υλοποίησή τους καθυστερεί λόγω προβλημάτων όπως η αδειοδότηση, οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα χρηματοδοτικά ζητήματα.
Ορισμένες τεχνολογικές εταιρείες εξετάζουν την απευθείας σύνδεση των κέντρων δεδομένων τους με μεγάλες πηγές ενέργειας, όπως οι πυρηνικοί σταθμοί, αντί να περιμένουν για πρόσβαση στο δίκτυο, προκαλώντας έτσι ανησυχίες για περαιτέρω περιορισμούς στην προσφορά ενέργειας. Η αποτυχία κάλυψης της αυξανόμενης ζήτησης από τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσε να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της, καθώς οι βασικοί κλάδοι παραγωγής θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της έλλειψης επαρκούς ενεργειακής ικανότητας.
πηγή: energymag.gr