Ένα μεγάλο business story όπως αποδεικνύεται έχει αρχίσει να στήνεται στην Ελλάδα, πάνω σε ένα προϊόν που για πάρα πολλά χρόνια έμενε υποτιμημένο και ανώνυμο αν και χαρακτηριζόταν ως εθνικό προϊόν, ως «υγρός χρυσός» και λόγω του ράλι που σημειώθηκε στις τιμές παραγωγού μπήκε τον προηγούμενο χρόνο στο επίκεντρο. Αυτό δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο.
Η Ελλάδα έχει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και ανεβαίνει στο 30% όταν πρόκειται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ωστόσο όμως ενώ έχει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής η παρουσία της στις μεγάλες αγορές που εισάγουν ελαιόλαδο είναι υποπολλαπλάσια.
Την ίδια ώρα δυστυχώς ακόμα στα περισσότερα ελληνικά σπίτια μπαίνει ακόμα ατυποποίητο ως ανώνυμος «ντενεκές», γιατί πολύ απλά το ελληνικό κράτος δεν έχει καταφέρει να βάλει αυστηρούς κανόνες στην τυποποίηση και διακίνηση του υγρού «χρυσού» της διατροφής.
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται να θέσει αυστηρούς κανόνες – όρια για τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες παραφινελαίων που αναμένεται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο θέτοντας έτσι αυτόματα πολλά ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα όχι απλώς εκτός αγοράς αλλά μη βρώσιμα.
Η μεταβατική περίοδος είναι ευκαιρία επενδύσεων
Αυτή η μεταβατική περίοδος που διανύουμε καθώς οι δυσκολίες πλέον για μεμονωμένους μικρούς παραγωγούς είναι πολλές, είναι ίσως η χρυσή ευκαιρία για ελαιόλαδο που έχει μπει στο «στόχαστρο» γνωστών ονομάτων των επιχειρήσεων οι οποίες βλέπουν σε αυτό την ευκαιρία ώστε επιτέλους το εθνικό προϊόν να διεισδύσει στις αγορές του κόσμου όπως του αξίζει.
Στις 16 Ιουλίου, ο Νίκος Καραμούζης και ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος ανακοίνωσαν ότι η SMERemediumCap και η Inspiring Earth ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν έναν νέο όμιλο στο ελληνικό ελαιόλαδο. Συστήνουν μία κοινή εταιρεία η οποία θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των «Λατζιμάς ΑΕ», «Έλαια Σητείας – LASITIA ΑΕ» και «Olympian Green International ΑΕ».
Μέσω της ένωσης των εταιρειών θα διαμορφωθούν σημαντικές συνέργειες τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης κόστους, όσο και στην ευέλικτη εμπορική πολιτική μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων.
«Η παραγωγική δυναμικότητα των εταιρειών που ενώνουμε είναι για 20.000 τόνους. Σήμερα μετά βίας παράγουν 2.500 τόνους. Όταν, για παράδειγμα, η τιμή παραγωγού από 3 ευρώ πάει 9 ευρώ πρέπει οι εταιρείες που τυποποιούν και εξάγουν να έχουν ισχυρή ρευστότητα για να αγοράσουν τον καρπό. Γενικά στην Ελλάδα ο κλάδος είναι κατακερματισμένος.
Λείπουν τα ισχυρά σχήματα, που σε όλες τις συγκυρίες θα μπορούν να βγαίνουν μπροστά και να εξυπηρετούν μεγάλα συμβόλαια στο εξωτερικό. Σήμερα οι τρεις εταιρείες έχουν τζίρο 25 εκατ. ευρώ. Εμείς βάζουμε 10 εκατ. ευρώ, αρκετά για να οδηγήσουν τον τζίρο στα 50 εκατ. ευρώ. Μετά εκτιμώ ότι η χρηματοδότηση από τράπεζες και άλλους επενδυτές θα είναι πολύ εύκολη». Τόνισε ο Κώστας Αντωνόπουλος της Inspiring Earth στο BD για τον φιλόδοξο σχεδιασμό των δύο συνεταίρων.
Από το ψωμί και το παγωτό ο «Βενέτης» …στο ελαιόλαδο
Πριν από μικρό χρονικό διάστημα η εταιρεία «Βενέτης», γνωστή βασικά για τους «Φούρνους Βενέτη», ίδρυσε την εταιρεία «Ολυμπία Αρχαίων Ελαίων Ι.Κ.Ε.» με αρχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ.
Η «Ολυμπία Αρχαίων Ελαίων Ι.Κ.Ε.» θα διαχειρίζεται την καλλιέργεια ελιών και την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης αναλαμβάνει τη διαχείριση της εταιρείας, με την Βενέτης ΑΕΒΕ να κατέχει το 55% των μετοχών και τον Γεώργιο Μαντά το 45%. Η εταιρεία δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή, αλλά επεκτείνεται επίσης στην εξαγωγή ελαιολάδου, στην έκθλιψη ελαιοκάρπου και άλλων ελαιούχων σπόρων, καθώς και στο χονδρικό εμπόριο ελαιολάδου.
Η νέα αυτή κίνηση υπογραμμίζει την στρατηγική του ομίλου Βενέτη να επενδύσει σε κλάδους με αυξανόμενη ζήτηση και δυναμική ανάπτυξη. Η επένδυση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία της Βενέτης στον αγροδιατροφικό τομέα.
Σκοπός της εταιρείας είναι η αγορά και/ή μίσθωση και εκμίσθωση αγροτικών/γεωργικών και αστικών γεωτεμαχίων, η αγορά ή και δημιουργία ελαιώνων, η παραγωγή ελαιολάδου και προϊόντων ελαιών, η τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία αυτών κ.λπ.
ΠΗΓΗ: businessdaily.gr