Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι μια ανατρεπτική καινοτομία που θα φέρει καταστροφή θέσεων εργασίας όσο και βελτίωση, αναφέρει σε άρθρο του ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El Erian και προσθέτει: Η ισορροπία μεταξύ των δύο είναι ένα καυτό θέμα στο οποίο η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται όλο και περισσότερο, αν και άθελά της, στο επίκεντρο ως «φυσικό πείραμα».
Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται η επανάσταση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, ή Gen AI, κυριαρχεί στη συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της εργασίας αλλά και για ευρύτερα οργανωτικά και ρυθμιστικά ζητήματα που θα επηρεάσουν την οικονομία, την υγεία – και όχι μόνο. Μία από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές της επανάστασης του Gen AI είναι ότι μόλις ξεκινά. Οι κύριοι μοχλοί του —υπολογιστική ισχύς, δεδομένα, ταλέντο και χρηματοδότηση— συνδυάζονται σε κλίμακα και ταχύτητα που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις ανατροπής του.
Δεν είναι περίεργο που ως θέμα είναι στην κορυφή της ατζέντας των διευθυντικών στελεχών σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εταιρειών και τομέων. Ως εκ τούτου, λέει ο οικονομολόγος, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων είναι ένας από τους τομείς όπου το Gen AI προσφέρει μεγάλες υποσχέσεις, υποδεικνύοντας μια σειρά αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης της εν λόγω βιομηχανίας.
Ήδη, χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες για τη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, την επικοινωνία και την προστασία από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Τόσο οι ομάδες επενδύσεων όσο και οι ομάδες που έχουν να κάνουν με πελάτες μπορούν τώρα να προετοιμάσουν τα power point του με απίστευτη ευκολία για να μεταδώσουν δυνατότητες και να επιχειρηματολογήσουν για εμπορικές ιδέες.
Σύμφωνα με τον El Erian, η επικοινωνία με τους πελάτες, μια κρίσιμη και χρονοβόρα υποχρέωση, γίνεται πιο γρήγορα και με ακρίβεια. Και οι τεχνολογικές ομάδες έχουν περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή τους για να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο αριθμό προσπαθειών hacking. Σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις, το Gen AI δρα ενισχυτικά. Ενισχύει τους εργαζόμενους, βοηθώντας τους να σκαρφαλώσουν στην καμπύλη προστιθέμενης αξίας. Παρότι θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας σε θέσεις όπου δεν απαιτείται υψηλός δείκτης δεξιοτήτων, ο συνολικός αντίκτυπος είναι θετικός.
Το να γνωρίζεις πώς να μιλάς με bots τεχνητής νοημοσύνης γίνεται ουσιαστική δεξιότητα τόσο για το νέο όσο και για μεγάλο μέρος του υπάρχοντος προσωπικού. «Τώρα κοιτάξτε μπροστά. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν κόσμο όπου οι μηχανές Gen AI θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κατανομής περιουσιακών στοιχείων, της διαχείρισης χαρτοφυλακίων και του μετριασμού του κινδύνου».
Σύμφωνα με τον El Erian, αυτές οι μηχανές θα εκπαιδευτούν στα τεράστια σύνολα δεδομένων που υπάρχουν και, επί του παρόντος, τυγχάνουν κατάφωρης υποεκμετάλλευσης. Δεδομένης δε της προόδου σε άλλους τεχνολογικούς τομείς, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τα εργαλεία Gen AI που βοηθούν στη δημιουργία και τη δομή νέων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, που εκπαιδεύονται σε αυτήν την περίπτωση με συνδυασμό πραγματικών και εικονικών δεδομένων. Προϊόντος του χρόνου, τα πιο δυναμικά και επιτυχημένα μέρη της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα συνδυαστούν με εργαλεία Gen AI.
Πέρα από τα παραπάνω έρχεται η δυνατότητα εξατομίκευσης με πολύ πιο εκλεπτυσμένο τρόπο μεμονωμένων επενδυτικών λογαριασμών ώστε να ανταποκρίνονται στην ανοχή κινδύνου και στις συμπεριφορικές κλίσεις των πελατών. Ωστόσο, ο δρόμος θα είναι ανώμαλος. Οι υπάρχουσες δυνατότητες δεν είναι τέλειες και το ταλέντο δεν κατανέμεται ομοιόμορφα. Η εφαρμογή τους υπόκειται σε προκαταλήψεις. Δεν υπάρχουν ακόμα καλές απαντήσεις για το ποιος θα ελέγχει την τεχνητή νοημοσύνη και ποιο σύνολο εγχώριων και, ενδεχομένως, διεθνών κανονισμών θα τη διέπει. Και ο αυξανόμενος κατακερματισμός μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ένα φαινόμενο που μόνο θα βαθαίνει, κάνει όσους ζουν στο ενδιάμεσο να νιώθουν ιδιαίτερα άβολα.
Σε αυτό το πλαίσιο, όσοι υστερούν στην κατανόηση της διασπαστικής δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης και των πιθανών εφαρμογών της —ιδιαίτερα λόγω του ταλέντου, της ευελιξίας διαχείρισης και της οργάνωσης δεδομένων— θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να καλύψουν τη διαφορά. Το χάσμα θα αυξηθεί εάν αποτύχουν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες. Συνολικά, αυτή η δυναμική θα ενισχύσει κυρίως μια χούφτα πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και κάποιους μικρότερους αλλά πολύ εξειδικευμένους παίκτες.
Οι μεσαίου μεγέθους μάνατζερ, εκείνοι με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία έως 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι εταιρείες που υστερούν στην τεχνητή νοημοσύνη θα πιεστούν ή απλώς θα ατροφήσουν. Εν προκειμένω θα υπάρξει καταστροφή της εργασίας. Και αυτό που θα αντιμετωπίσει το asset management θα επαναληφθεί με διαφορετικούς τρόπους αλλού, συμπεριλαμβανομένων των τομέων των οικονομικών και της υγείας. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι επιχειρήσεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοήσουν. Είναι επίσης κάτι που θα πιέσει εκείνες τις ρυθμιστικές αρχές που, έχοντας επικεντρωθεί υπερβολικά στις τράπεζες, υστερούν ήδη στην κατανόηση και την εποπτεία των μη τραπεζικών ιδρυμάτων» καταλήγει ο El Erian.
πηγή: Fortunegreece.gr