Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Πόσα χρήματα έχει τελικά η Βασίλισσα Ελισάβετ;

Η βασίλισσα έχει μια αρκετά εντυπωσιακή συλλογή από παλάτια, κάστρα και κοσμήματα – οπότε είναι μάλλον σωστό να υποθέσουμε ότι δεν έβαλε ποτέ το χέρι της κάτω από τον καναπέ ελπίζοντας απεγνωσμένα να βρει λίγα ψιλά.

Πόσο μεγάλη είναι όμως η περιουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ;

Το 2018, η Βασίλισσα κατέλαβε την 344η θέση στον δείκτη πλουσίων της Sunday Times.

Η περιουσία της αποτελείται από ακίνητα, κοσμήματα, άλογα και συλλογές τέχνης.

Σύμφωνα με το Forbes, η προσωπική περιουσία της Βασίλισσας το 2016 έφτασε το εντυπωσιακό νούμερο των 530 εκατ. λιρών.

Ο σύζυγός της Πρίγκιπας Φίλιπ πιστεύεται ότι έχει περιουσία περίπου 25 εκατομμυρίων λιρών.

Το 2019, οι Sunday Times υπολόγισαν την περιουσία ολόκληρης της Βασιλικής Οικογένειας. Συγκεκριμένα υπολόγισαν ότι αυτή ανέρχεται στις 71 δισεκατομμύρια στερλίνες, ή περίπου 80 δισεκατομμύρια λίρες.

Ωστόσο, η επεξεργασία των οικονομικών της Ελισσάβετ δεν είναι καθόλου απλή, καθώς υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και τεχνικές λεπτομέρειες σε ορισμένα από τα στοιχεία που έχει στο όνομά της.

Για παράδειγμα, πολλά από τα αντικείμενα ή κτίρια που κατέχει, δεν αποτελούν προσωπικά αντικείμενα αλλά βρίσκονται στην ιδιοκτησία της λόγω της ιδιότητας της και του ρόλου της.

Για παράδειγμα, ενώ είναι ιδιοκτήτης των κτηρίων Balmoral και Sandringham που τα κληρονόμησε προσωπικά από τον πατέρα της, οι επίσημες βασιλικές κατοικίες – συμπεριλαμβανομένου του Buckingham Palace – θα μεταβιβαστούν στον διάδοχό της.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρίγκιπας Κάρολος θα αναλάβει τον έλεγχο της περιουσίας, όταν πεθάνει η Βασίλισσα.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για πολλούς από τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς όπως τα Crown Jewels.

Η Βασίλισσα πληρώνει τα καθημερινά της έξοδα χρησιμοποιώντας τρία ξεχωριστά πορτοφόλια – την κρατική ενίσχυση, το Privy Purse και τα προσωπικά της χρήματα.

Η κρατική ενίσχυση την περίοδο 2018-19 έφτασε τις 82 εκατ. λίρες, ίση με 1,24 λίρες ανά κάτοικο της Βρετανίας.

Το Privy Purse είναι μετρητά (περίπου 20 εκατ. λίρες) που στέλνονται από το Δουκάτο του Λάνκαστερ – ένα χαρτοφυλάκιο που εμπεριέχει εκτάσεις γης, ακίνητα και άλλα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία. Έχει έκταση περίπου 18.000 εκτάρια στην Αγγλία και την Ουαλία, μια έκταση ισοδύναμη της Σίφνου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων