Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Πόσα πρόστιμα εισπράττονται;

Διαβάζω πάντα με πολλή προσοχή τις τακτικές ενημερώσεις που κάνει ο ΕΦΕΤ, σχετικά με τα αποτελέσματα της άσκησης των ελεγκτικών του αρμοδιοτήτων. Έτσι διάβασα και χθες πως στο πρώτο τετράμηνο του έτους 2013, από τη διαπίστωση παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας, επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις τροφίμων πρόστιμα συνολικού ύψους 919,500 ευρώ.

Ειδικότερα, με αποφάσεις του ΔΣ του ΕΦΕΤ επιβλήθηκαν:
– Στις 29.01.2013 πρόστιμα ύψους 106,500 ευρώ
– Στις 12.02.2013 πρόστιμα ύψους 149,500 ευρώ
– Στις 07.03.2013 πρόστιμα ύψους 319,000 ευρώ
– Στις 04.04.2013 πρόστιμα ύψους 344,500 ευρώ

Τώρα πειράζει που δεν καταλαβαίνω, γιατί τα πρόστιμα όλα επιβάλλονται μόνο μια μέρα του μήνα; Οι άλλες μέρες δεν προσφέρονται δηλαδή για ελέγχους και επιβολή προστίμων; Αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικό. Το σημαντικό είναι να μας κάνει ο ΕΦΕΤ μια ενημέρωση για το πόσα από τα πρόστιμα που επιβάλλονται μπαίνουν πραγματικά και στο ταμείο.

Εν αναμονή αυτής της ενδιαφέρουσας απάντησης, να σημειώσουμε πως τα πρόστιμα του τετραμήνου αφορούσαν παραβάσεις επιχειρήσεων τροφίμων:

– για κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων, μη κανονικών τροφίμων, νοθευμένων τροφίμων, τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές της νομοθεσίας περί καταλληλότητας και κανονικότητας

– για παραπλάνηση του καταναλωτή, έλλειψη άδειας λειτουργίας ή τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

Τέλος, ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων