Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Asen Vasilev, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του σκέφτεται να αποχαρακτηρίσει μονομερώς το απόρρητο των συμβάσεων που έχει με τη ρωσική Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Η πρόταση συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας του βουλγαρικού υπουργείου, που είχε θέμα τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων στη γειτονική χώρα, (ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μπορίσοφ έπεσε λόγω των αυξήσεων στο ηλεκτρικό) με δεδομένο ότι οι τιμές που πουλά φυσικό αέριο η Ρωσία σε άλλες χώρες δημοσιοποιούνται, ενώ το ίδιο δεν ισχύει για τη Βουλγαρία. Ο υπουργός σε δηλώσεις του εμφανίστηκε προβληματισμένος για τις επιπτώσεις που θα είχε για τη Βουλγαρία το μονομερές «σπάσιμο» του απορρήτου μιας εμπορικής συμφωνίας και όπως είναι γνωστό οι Ρώσοι δεν παίζουν.
Βέβαια η νέα συμφωνία με τη Gazprom που υπογράφηκε πέρυσι το Δεκέμβριο, έχει μικρή χρονική διάρκεια (τρία συν τρία χρόνια), καθώς η γειτονική χώρα εκτιμά ότι σύντομα θα καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της σε φυσικό αέριο από εγχώρια παραγωγή. Αναφέρουμε όμως το γεγονός γιατί είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σε χώρες πρώην «δορυφόρους» της Σοβιετικής Ένωσης, που βλέπουν τη σημερινή Ρωσία και τη Gazprom, ως τους συνεχιστές της πολιτικής υποταγής στη Μόσχα.
Σε ό,τι αφορά στα δικά μας, και στους όρους προμήθειας ρωσικού αερίου, αν πούμε ότι το πληρώνουμε ακριβά, είναι σχετικό. Να πούμε καλύτερα ότι το πληρώνουμε ακριβότερα από ότι άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες. Απλώς να επισημάνουμε ότι με τις πρώτες συζητήσεις που έγιναν πολύ πρόσφατα, για εισαγωγή ρωσικού αερίου μέσω Τουρκίας από ανεξάρτητους προμηθευτές, στη ΔΕΠΑ σήμανε συναγερμός. Μάλιστα τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας άρχισαν το πλαγιοκόπημα στους «άτακτους» πελάτες (μιλάμε για ελληνικές εξαγωγικές βιομηχανίες) του στιλ «μαστίγιο και καρότο». Ωστόσο το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ στο αέριο από αγωγούς, έχει γίνει αντικειμενικός σκοπός για τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν και τότε όπως λένε «θα δούμε ποια η πραγματική τιμή του ρώσικου αερίου που μας πουλά η ΔΕΠΑ».