Πανικός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της τρικομματικής κυβέρνησης, μετά το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου από τον κυπριακό συμβιβασμό για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Η έλευση της Τρόικας και η εξέταση των στόχων για το α΄ τρίμηνο του 2013 προκαλεί στρες στην Αθήνα καθώς, όπως ήδη έχουμε επισημάνει, ούτε τα έσοδα πάνε καλά, ούτε οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει, ούτε μεταρρυθμίσεις γίνονται.
Ο πανικός προκλήθηκε με αφορμή τις πληροφορίες ότι επίκειται έκτακτο «κούρεμα» των ισπανικών καταθέσεων με 3 τοις χιλίοις (3 ευρώ ανά 1.000 ευρώ κατάθεσης) με στόχο την άμεση κάλυψη 2 δισεκατ. ευρώ για να αποζημιωθούν 300.000 επενδυτές που είχαν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα υψηλού ρίσκου από τις κρατικοποιημένες Νova Caixa Galicia και Catalunya Caixa.
Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις των αξιωματούχων του Eurogroup πως η πρώτη απόφαση ήταν δραματικό λάθος, και παρά το «θετικό» ξέσπασμα των αγορών, έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση στην παγκόσμια αγορά καταθέσεων, η οποία έχει δύο χαρακτηριστικά: Πρώτον, την ανασφάλεια που διακατέχει πλέον του απανταχού καταθέτες. Δεύτερον, τον ανταγωνισμό των «ασφαλών καταφυγίων» για την υφαρπαγή των καταθέσεων της Κύπρου και των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που βρίσκονται σε κρίση.
Από απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για θέματα φορολογίας Αλ. Σεμετά, με αφορμή ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει χάσει καταθέσεις 76,5 δισ. ευρώ από το 2009, η Ισπανία 166 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία 21,7 δισ. ευρώ. Αντίθετα, στις γερμανικές τράπεζες οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 267,7 δισ. ευρώ, ενώ στη Γαλλία η αύξηση είναι ύψους 324,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009.
Είναι προφανές ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα επωφεληθούν από τη νέα κατανομή των αποταμιεύσεων. Όπως άλλωστε προκύπτει από τα ρεπορτάζ του διεθνούς τύπου, οι τραπεζίτες έχουν πέσει κυριολεκτικά πάνω στους Ρώσους καταθέτες για να τους πείσουν να μεταφέρουν τα λεφτά τους στη Γερμανία…