Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Πόσο βαθύς είναι ο τρίτος θάλαμος του Τύμβου της Αμφίπολης;

Χωρίς ορατό τέρμα φαίνεται να είναι ο τρίτος θάλαμος του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά. Η ανασκαφή συνεχίζεται με μεγάλη προσοχή -αλλά και υπό αντίξοες συνθήκες λόγω κρύου και υγρασίας- στο τελευταίο διαμέρισμα του τάφου. Παρόλο …
που οι ανασκαφείς έχουν φτάσει στα 8 μέτρα «βάθους» μετρώντας από την οροφή, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πόσο ακριβώς είναι το ύψος του συγκεκριμένου χώρου.

Ως προς τα ευρήματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στο protothema.gr, δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από θραύσματα των πώρινων λίθων του λεγόμενου «δαπέδου σφράγισης». Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ίχνος κινητού ευρήματος, ούτε οργανικού (τέφρα ή οστά), ούτε ανόργανου (σαρκοφάγος, λάρνακα κ.λπ).

Καθώς ανασκάπτεται το σημείο όπου υπήρχε το μεγάλο τεχνητό όρυγμα στον τρίτο θάλαμο, η ανάγκη υποστύλωσης της οροφής και αντιστήριξης των πλευρικών τοιχωμάτων είναι όλο και πιο πιεστική. Γι’ αυτό και οι εργασίες εντός του μνημείου, η ανασκαφή και η υποστύλωση, προχωρούν παράλληλα, εφόσον πριν από όλα πρέπει να διασφαλίζεται η στατική ισορροπία της σύραγγας.

Η έρευνα συνεχίζεται με την ελπίδα ότι θα αποκαλυφθεί ο,τιδήποτε θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ταυτοποίηση του νεκρού στον οποίον ήταν αφιερωμένο το μεγαλοπρεπές μνημείο. Ούτως ή άλλως, όμως, από ό,τι φαίνεται, απομένουν μόνο μερικές ημέρες έως ότου λήξει η παρούσα, πρώτη φάση της ανασκαφής. Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από τους υπεύθυνους, οι οποίοι θα ανακοινώσουν επίσης το ελληνικό πανεπιστήμιο που αναλαμβάνει την γεωλογική διασκόπιση του Τύμβου Καστά.

Το ότι η ανασκαφή οδεύει προς το τέλος της μαρτυρούν επίσης οι συνθήκες του περιβάλλοντος, μιας και εντός του μνημείου η υγρασία αγγίζει το 80%, ενώ η θερμοκρασία είναι ήδη κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων