Μετά τα έξυπνα τηλέφωνα και λοιπές ηλεκτρικές συσκευές, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναπτύσσουν “έξυπνα” ρολόγια χειρός και γυαλιά, με τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.
Μετά την Apple για την οποία έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για λανσάρισμα ενός έξυπνου ρολογίου που θα λειτουργεί με iOS ήρθε η σειρά της Sony να παρουσιάσει ένα «έξυπνο» ρολόι στη φετινή διεθνή έκθεση κινητών ηλεκτρονικών συσκευών «Mobile World Congress» που έλαβε χώρα στη Βαρκελώνης.
Τους δύο τεχνολογικούς κoλοσσούς αναμένεται να ακολουθήσουν οι Samsung, Google και Microsoft με τα δικά τους έξυπνα ρολόγια.
Tο 2013 θα αποδειχτεί έτος των «έξυπνων ρολογιών», καθώς έχουν πια γίνει δεόντως φθηνά και μικρά τα αναγκαία εξαρτήματα για μια τέτοια συσκευή. Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχουν πλέον ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, που είναι δυνατό να συνδεθεί με ένα τέτοιο ρολόι χειρός.
Tα «έξυπνα» ρολόγια χειρός είναι σε θέση να συνδέονται ασύρματα με ένα κινητό τηλέφωνο και να ειδοποιούν τους κατόχους – χρήστες τους μηνύματα ότι ένα νέο μήνυμα έχει εισέλθει στο κινητό τους, ενώ μερικά μοντέλα επιτρέπουν και μια περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Στο μέλλον αναμένεται τα «έξυπνα» ρολόγια να ενσωματώσουν και άλλες χρήσιμες λειτουργίες, όπως ιατρικές (π.χ. παρακολούθηση ορισμένων δεικτών υγείας στον οργανισμό του κατόχου).
Το επόμενο δυνατό προϊόν τεχνολογίας αναμένεται να είναι τα «έξυπνα» ρολόγια και άλλα προϊόντα που ο καταναλωτής θα φέρει πάνω του, όπως τα έξυπνα γυαλιά, με τις προβλέψεις να κάνoυν λόγο για μια αγορά της τάξης των 485 εκατ. δολαρίων ως το 2018.
Άλλοι αναλυτές είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι στις προβλέψεις τους όπως ο Όλιβερ Τσεν της τράπεζας Citi που εκτιμά ότι τα «έξυπνα» ρολόγια μπορούν να εξελιχτούν σε μια αγορά με ετήσιο τζίρο 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μεγάλα περιθώρια κέρδους.
Γεγονός που κάνει τους μελλοντολόγους να υπογραμμίζουν εμφατικά πως «το ίδιο το σώμα είναι πλέον το επόμενο σύνορο για τους προσωπικούς υπολογιστές».