Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Πόσο κοστίζει στους Τούρκους το ρεύμα για το «παλάτι» του… Σουλτάνου;

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια

Το κόστος του ρεύματος δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό νούμερο που συνοδεύει τη λειτουργία του περίφημου πλέον Λευκού Παλατιού του Σουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έχει ενδιαφέρον όμως γιατί αποκαλύφθηκε στο τουρκικό Κοινοβούλιο, μετά από ερώτηση του αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Αλί Ντεμιρτσαλί.

Συνολικά λοιπόν το Ακ Σαράι (Λευκό Παλάτι) καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα αξίας 1 εκατ. τουρκικών λιρών ή 300.000 ευρώ. Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να αποκαλύψει τη συνολική δαπάνη λειτουργίας του νέου Προεδρικού Μεγάρου, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το Παλάτι ο Τσάνκαγια που φιλοξενούσε όλους τους προκατόχους του Ερντογάν και το οποίο θα μετατραπεί σε μουσείο μετά από σχετική εντολή του….Σουλτάνου.

Το Ακ Σαράι έχει έκταση 300.000 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει 1.000 δωμάτια, μεταξύ των οποίων αίθουσες εκδηλώσεων, συναντήσεων και φιλοξενίας επισήμων. Εντός των 300.000 τετραγωνικών μέτρων που καλύπτει το σύμπλεγμα κτιρίων του Ακ Σαράι, υπάρχουν εκτός του κεντρικού κτιρίου, ένα άλλο κτίριο αποκλειστικά για συναντήσεις με άλλους ηγέτες και αξιωματούχους ξένων κρατών, ξενώνες, κήποι, πάρκα και ένα κέντρο συνεδρίων. Το επίσημο γραφείο του προέδρου έχει φτιαχτεί στα πρότυπα του Οβάλ Γραφείου του Λευκού Οίκου και έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα ασφαλείας που απαγορεύουν την παρακολούθηση εντός του, ενώ είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να αντέχει ακόμη και επίθεση με πύραυλο!

Μετά από όλα αυτά είναι μάλλον φυσικό το κόστος της ηλεκτροδότησης του να φθάνει τα 300.000 ευρώ ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Τουρκίας το κόστος θέρμανσής του «Παλατιού» θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ, τον χρόνο, αφού το μέγεθός του αντιστοιχεί σε 8.333 σπίτια.

σχετικα αρθρα

3 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img