Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Πόσο κοστίζουν από φέτος τα διόδια Θεσσαλονίκη-Αθήνα;

Με μικρές μειώσεις στα διόδια των εθνικών οδών ξεκίνησε η χρονιά για τους οδηγούς. Οι μειώσεις οφείλονται στον αρνητικό πληθωρισμό, καθώς το ύψος των διοδίων υπόκειται σε τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις αρχές κάθε έτους. Οι τιμές των διοδίων αναμένεται να αυξηθούν και πάλι από τις αρχές του 2016, σε όσα οδικά τμήματα παραδοθούν.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι κοινοπραξίες Νέα Οδός και Κεντρική Οδός ανακοίνωσαν και αυτές με τη σειρά τους τον νέο τιμοκατάλογο των διοδίων, με μειώσεις από 0,15 έως 0,30 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η διέλευση ενός Ι.Χ. από τα διόδια Αφιδνών κοστίζει από την 1η Ιανουαρίου 3,30 ευρώ, από τα διόδια Θήβας 3,85 ευρώ, από τα διόδια Τραγάνας 3,85 ευρώ και από τα διόδια Αγίας Τριάδας 1,63 ευρώ. Ετσι, μετά την αναπροσαρμογή, το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει σε διόδια ένας οδηγός Ι.Χ. για τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη υπολογίζεται πλέον στα 28,95 ευρώ.

Οσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, στην Εγνατία Οδό το σύνολο των 7 σταθμών για ένα Ι.Χ. κοστίζει 15,6 ευρώ, ενώ στην ε.ο. Ελευσίνας – Κορίνθου – Πάτρας 8,90 ευρώ, στην ε.ο. Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας 9,40 ευρώ. Τέλος, στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου η διέλευση ενός Ι.Χ. κοστίζει 13,20 ευρώ, στην υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου – Πρέβεζας 3 ευρώ και στην Αττική Οδό 2,80 ευρώ.

Οσον αφορά τους πέντε παραχωρημένους οδικούς άξονες, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι η πρώτη χρονιά που γίνονται μειώσεις στις τιμές διοδίων, καθώς, όταν τα έργα είχαν σταματήσει, οι τιμές παρέμεναν σταθερές, ενώ με την επανέναρξη των έργων στα τέλη του 2013 αναπροσαρμόστηκαν (στις περισσότερες περιπτώσεις) στα επίπεδα που όριζαν οι αρχικές συμβάσεις.

Οι τιμές των διοδίων θα αυξηθούν όμως το 2016, με την παράδοση των υπολειπομένων τμημάτων των 5 παραχωρημένων αυτοκινητοδρόμων.

Την πιο υψηλή χρέωση (μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου) θα έχουν τα διόδια των Τεμπών και του Πλαταμώνα, όταν τεθούν σε λειτουργία οι σήραγγες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων