Ο εσωτερικός τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού τουρισμού, σε επίπεδο αφίξεων, λειτουργεί όμως ως βασικό σημείο στήριξης για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις φιλοξενίας, καθώς και για προορισμούς εν πολλοίς άγνωστους στο διεθνές κοινό. Για τον λόγο αυτόν, το 68% των Ελλήνων ξενοδόχων δηλώνουν ότι οι εγχώριοι τουρίστες είναι σημαντικοί ή πολύ σημαντικοί για την επιχείρησή τους.
Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Διαμονής του 2024, μια μελέτη της Booking.com σε συνεργασία με τη Statista, εξετάζει τη σημασία των εγχώριων επισκεπτών για την επιτυχία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Ενώ το 76% των Ευρωπαίων ξενοδόχων αναγνωρίζουν γενικά τη σπουδαιότητα των εγχώριων τουριστών, η τάση αυτή ενισχύεται σημαντικά σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, όπου το 92% και 88% των ξενοδόχων αντίστοιχα θεωρούν τους εγχώριους επισκέπτες ως βασικό πυλώνα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Αντίθετα, χώρες της Νότιας Ευρώπης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Πορτογαλία και την Ισπανία, φαίνεται να προσανατολίζονται περισσότερο προς τον διεθνή τουρισμό, αναδεικνύοντας τη διαφορετική στρατηγική που ακολουθούν για την προσέλκυση κερδοφόρων τουριστικών ομάδων.
Ο ελληνικός εσωτερικός τουρισμός
Με βάση τον απολογισμό του 2023 που εξέδωσε το ΙΝΣΕΤΕ, πέρυσι καταγράφηκαν 9 εκατ. αεροπορικές αφίξεις εγχώριων τουριστών, έναντι 7,6 εκατ. το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,4 εκατ. ή 18,5%. Τα αεροδρόμια της Κρήτης προσέλκυσαν τους περισσότερους εσωτερικούς ταξιδιώτες, ξεπερνώντας το 1,1 εκατομμύριο και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, της τάξης του 24,7% σε σύγκριση με το 2022. Ακολούθησαν οι Κυκλάδες, με λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο αφίξεις, τα Δωδεκάνησα με 607.000 αφίξεις και τα Ιόνια Νησιά με 285.000 αφίξεις. Φυσικά, το αεροδρόμιο της Αθήνας, ως βασικός κόμβος, υποδέχτηκε 4,5 εκατομμύρια αφίξεις εσωτερικού.
Ως προς την κίνηση της ακτοπλοΐας, η εκτίμηση για τον αριθμό των επιβατών ανέρχεται σε 18,7 εκατ., έναντι 17,5 εκατ. το 2022 σημειώνοντας αύξηση 6,7%.
Σε αυτά τα νούμερα θα πρέπει να προστεθούν και τα οδικά ταξίδια των Ελλήνων, τα οποία συχνά γίνονται σε προορισμούς που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι στο ξένο αγοραστικό κοινό, μια και δεν διαθέτουν αεροδρόμιο.
Αντίστοιχα, αυξήθηκαν και οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα, με τη Eurostat να καταγράφει στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη αύξηση πανευρωπαϊκά. Οι διανυκτερεύσεις το 2023 για ταξίδια στο εσωτερικό ήταν αυξημένες σε ποσοστό 13,3% έναντι του 2022 στη χώρα μας, φτάνοντας τα 24 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν η Σλοβακία με +11% και η Βουλγαρία με +9%.
Ακόμα όμως και τα ταξίδια με προορισμό κάποιο ιδιόκτητο σπίτι-εξοχικό δημιουργούν έσοδα για την τοπική κοινωνία από τους επισκέπτες.
Τα προγράμματα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού
Παραδοσιακά τα προγράμματα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού παρέχουν επιδοτήσεις σε Έλληνες πολίτες χαμηλότερων εισοδημάτων, προκειμένου να κάνουν διακοπές με ένα ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος διαμονής. Πρόσφατα στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός της ΔΥΠΑ προστέθηκε επιδότηση και για ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Στο πρόγραμμα, στο οποίο οι αιτήσεις ολοκληρώθηκαν προχθές, 9 Ιουνίου, οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.
Ειδικά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και του Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν, όπου φέτος προστίθεται και η Θεσσαλία (εκτός των Σποράδων).
Στο έτερο πρόγραμμα, Τουρισμός για Όλους, του υπουργείου Τουρισμού, φέτος υπάρχουν 107.204 δικαιούχοι, οι οποίοι μπορούν έως τις 31 Δεκεμβρίου να εξαργυρώσουν το voucher των 200 ευρώ (300 ευρώ για συνταξιούχους και άλλες ειδικές κατηγορίες και 400 ευρώ για ΑΜΕΑ). Επιπλέον, φέτος, στα τέλη Ιουνίου, θα διατεθούν vouchers για τη Θεσσαλία και τον Έβρο, που επλήγησαν πέρυσι από πυρκαγιές και πλημμύρες, μέσω του vouchers.gov.gr.
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, όσοι δεν κατοικούν μόνιμα στους επιλεχθέντες προορισμούς και όσοι δεν ωφελούνται από το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.
powergame.gr