Πήραν τα 9,45 δις. ευρώ οι 4 τράπεζες για να μπορέσουν να πιστοποιηθούν ως βιώσιμες και να ανακοινώσουν αποτελέσματα τους και σήμερα, βγαίνει ο τελικός τους «λογαριασμός» από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Αν και μέχρι τώρα οι τέσσερις τράπεζες έχουν πάρει συνολικά 27,45 δις. ευρώ, δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι δε θα χρειαστούν και άλλα.
Ο «λογαριασμός» των τραπεζών θα πρέπει όμως να προσαρμοστεί στα υπάρχοντα δεδομένα. Δηλαδή, να μην χρειαστούν παραπάνω από τα 50 δις. ευρώ που έχουμε δανειστεί για όλες τις ενέργειες που μένουν να γίνουν και αφορούν το τραπεζικό σύστημα. Αφενός διότι τα περιθώρια να δανειστούμε ξανά για τις τράπεζες από την Ευρώπη είναι μικρά (προς το παρόν τουλάχιστον) και αφετέρου διότι η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει να αυξηθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος και μάλιστα λόγω του τραπεζικού συστήματος.
Το πόσα τελικά κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες παραμένει ζητούμενο που θα λύσει η ΤτΕ, καθώς διαπιστώνεται αισθητή απόκλιση στις …συμπεριφορές των δανειοληπτών –πελατών των διαφόρων τραπεζών. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μηνου του 2012, το 36-38% των δανειοληπτών των δύο γαλλικών τραπεζών (Εμπορική, Γενική) που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του. Όμως, στην ίδια κοινωνία, με τα ίδια προβλήματα, την ίδια χρονική περίοδο οι τέσσερις μεγαλύτερες καθαρόαιμες ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν ότι μόνο το 21,3-21,9% των πελατών δεν εξυπηρετεί τα δάνειά του.
Είναι φανερό, ότι τα νούμερα αυτά δεν είναι αληθή και ότι τα κόκκινα δάνεια και οι ζημίες που προκύπτουν για τις τράπεζες από αυτά, είναι πολύ μεγαλύτερες. Οι ζημίες για την Emporiki Bank και τη Geniki Bank καλύπτονταν μέχρι τώρα από τις μητρικές τους τράπεζες στην Γαλλία, ενώ εδώ, καλύπτονται από τον Έλληνα φορολογούμενο. Γι αυτό, στις ελληνικές τράπεζες, οι αναδιαρθρώσεις και οι διακανονισμοί σε δάνεια, ξεπερνούν το 70% των συνολικών τους χορηγήσεων.