Ο ύπνος ανανεώνει και αυξάνει τον αριθμό των εγκεφαλικών κυττάρων, ιδίως εκείνων που παράγουν τη μυελίνη, η οποία αποτελεί τη «μονωτική ουσία» των νεύρων, αναφέρει πρόσφατη έρευνα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν των ΗΠΑ πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα πρόδρομα (ανώριμα) ολιγοδενδροκύτταρα, που παράγουν τη μυελίνη, διπλασιάζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου και μάλιστα η αύξησή τους είναι ακόμη πιο έντονη στη φάση REM, που σχετίζεται με τα όνειρα.
Σύμφωνα με την έρευνα, η ενεργοποίηση των κατάλληλων γονιδίων που ρυθμίζουν την παραγωγή των βοηθητικών εγκεφαλικών κυττάρων και τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία των βασικών κυττάρων του εγκεφάλου – των νευρώνων – επιτυγχάνεται μέσω του ύπνου. Με την έλλειψη ύπνου, αντιθέτως, ενεργοποιούνται τα γονίδια που ρυθμίζουν τον θάνατο των κυττάρων και την αντίδραση στο στρες.
Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Σε αυτή την περίπτωση, το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τη μυελίνη που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, διαταράσσοντας την ομαλή μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων μέσω των νεύρων. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αντίκτυπος της χρόνιας έλλειψης ύπνου στη συγκεκριμένη νόσο.
«Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς μας δείχνουν για πρώτη φορά την αξία του ύπνου και ειδικότερα πώς ο ύπνος ή η έλλειψη ύπνου μπορούν να ανανεώσουν ή να καταστρέψουν αντίστοιχα τον εγκέφαλο», αναφέρει η Mehdi Tafti, ερευνήτρια ύπνου του Πανεπιστημίου της Λοζάνης.