Συνεχίζεται ακάθεκτο το ράλι της χονδρικής ρεύματος και καθώς συμπληρώνεται το πρώτο μισό του Νοεμβρίου, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 139,78 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή είναι 52% υψηλότερη από τον Οκτώβριο όταν η μέση τιμή ήταν 91,51 ευρώ η μεγαβατώρα. Ενδεικτικό της διάστασης της νέας μίνι κρίσης στην αγορά ρεύματος είναι το γεγονός ότι ακόμη χθες ημέρα Σάββατο, όπου είχαμε μειωμένη ζήτηση, η τιμή διαμορφώθηκε στα 127 ευρώ η μεγαβατώρα, με τη μέγιστη τιμή να φτάνει στις 7 το απόγευμα στα 186 ευρώ η μεγαβατώρα. Πάντως λόγω της μικρότερης ζήτησης, το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών (43%) καλύφθηκε από τις ΑΠΕ γεγονός που οδήγησε σε μερική συγκράτηση των τιμών.
Τώρα με βάση την εικόνα της χονδρικής, είναι προφανές ότι για να μην περάσουν στους καταναλωτές οι υψηλές τιμές θα χρειαστεί να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση με νέα επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Που θα κινηθεί αυτή η επιδότηση και ποιο θα είναι το ύψος της;
Κατά τα φαινόμενα για να καλυφθεί το ύψος της αύξησης και να μην περάσει στους καταναλωτές, θα χρειαστεί να καταβληθεί η μεγαλύτερη επιδότηση των τελευταίων μηνών.
Σε κάθε περίπτωση για απαντηθεί το ερώτημα πόσο θα είναι το ακριβές ύψος της επιδότησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο μήνας, να υπολογιστεί η ακριβής αύξηση της χονδρικής και να ανακοινωθούν τα τιμολόγια των παρόχων για το Δεκέμβριο. Με βάση την αύξηση του πρώτου δεκαπενθημέρου, που φτάνει όπως προαναφέρθηκε το 52%, το τιμολόγιο της ΔΕΗ από τα 14 λεπτά η κιλοβατώρα του Νοεμβρίου, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 20 λεπτά η κιλοβατώρα το Δεκέμβριο. Τι σημαίνει αυτό για την επιδότηση; Τους προηγούμενους μήνες όταν είχαν επιδοτηθεί ξανά τα τιμολόγια της λιανικής, ο πήχης που είχε θέσει η κυβέρνηση ήταν στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα, ως το εύλογο ύψος των τιμολογίων. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υποχωρήσουν οι τιμές της χονδρικής, η επιδότηση μπορεί να είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί τους τελευταίους μήνες
και να ξεπεράσει τα 5 λεπτά η κιλοβατώρα. Ως προς τη χρηματοδότηση της επιδότησης αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο της επαναφοράς του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά, με την επιβολή πλαφόν που είχε εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Βεβαίως για να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός απαιτείται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει προγραμματίσει συνάντηση με την ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση όπως διαμήνυσε τις προηγούμενες ο ΥΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει οι υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής να περάσουν στη λιανική.
Θα πρέπει να τονιστεί τέλος, ότι η επιδότηση που θα δώσει η κυβέρνηση αφορά μόνον τους οικιακούς καταναλωτές. Δηλαδή, οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις και φυσικά οι βιομηχανίες παραμένουν εκτεθειμένοι στην έκρηξη των τιμών της χονδρικής και θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της νέας μίνι κρίσης στην αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα αλλά ακόμη και για τη βιωσιμότητά τους.
capital.gr / Του Χάρη Φλουδόπουλου