Tο να αυξηθεί ο μέσος μεικτός μισθός στον ιδιωτικό τομέα στα 1.500 ευρώ είναι ένα από τους βασικούς στόχους της τετραετίας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συνήθως, συνοδεύεται και από τη δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ ώστε να βελτιωθεί περισσότερο η κατάσταση στο κάτω μέρος της μισθολογικής πυραμίδας. Πόσο απέχουμε, όμως, σήμερα από αυτό τον στόχο;
Το ξεκίνημα του 2024 μας βρίσκει με τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα στα 1.250 ευρώ άρα χρειάζεται μια ώθηση της τάξεως των 250 ευρώ. Τι χρειάζεται για να επιτύχει η κυβέρνηση και τους δύο βασικούς μισθολογικούς στόχους; Μέση αύξηση και για τον κατώτατο και για τον μέσο μισθό της τάξεως του 5% ετησίως δηλαδή με ποσοστό διπλάσιο του εκτιμώμενου πληθωρισμού για τη συγκεκριμένη περίοδο. Είναι όμως εφικτός αυτός ο στόχος;
Σε επίπεδο κατώτατου μισθού είναι πιο εύκολα τα πράγματα καθώς οι αυξήσεις αποφασίζονται διοικητικά ενώ η κυβέρνηση έχει πάντοτε το επιχείρημα ότι επηρεάζει τις απολαβές περίπου 600.000 εργαζομένων και όχι το σύνολο της βάσης που «μετρά» περίπου 2,3 εκατομμύρια υπαλλήλους.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού δίνει μια σημαντική ώθηση στον μέσο μισθό ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι μέχρι το τέλος της 4ετίας, σχεδόν το σύνολο των δικαιούχων του κατώτατου μισθού θα έχουν πάρει και τουλάχιστον μια «τριετία» άρα τουλάχιστον μια επιπλέον αύξηση της τάξεως του 10%. Πάμε τώρα στους υπόλοιπους. Εκεί, είναι θέμα επιχειρησιακών και συλλογικών συμβάσεων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν ήδη δείξει διαθέσεις σημαντικών αυξήσεων στις απολαβές (έμμεσα και άμεσα) καθώς κυριαρχούν και άλλες παράμετροι στην απόφαση: η παραγωγικότητα, η καταναλωτική δύναμη των πολιτών άρα πελατών κ.ο.κ. Κατά συνέπεια, η απάντηση είναι «ναι». Είναι εφικτό το 2027 να δούμε τον μέσο μισθό 250 ευρώ μεγαλύτερο από ότι σήμερα. Όμως ο μέσος μισθός δεν θα είναι αυτός που θα εισπράττουν όλοι.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα η μισθολογική πυραμίδα έχει πολύ πλατιά βάση και πολύ απότομη κορυφή. Όταν ο ένας στους δύο εν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ μικτά – αντιστοιχούν το πολύ σε 820 ευρώ καθαρά λόγω των κρατήσεων για φόρους και εισφορές – αυτός δεν μπορεί να περιμένει ότι σε τρία χρόνια θα έχει φτάσει στο μέσο επίπεδο. Θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση του, θα έχει λάβει αύξηση όμως τον μισθό των 1.500 ευρώ δεν θα τον δει εκτός και αν κάνει κάποιο επαγγελματικό άλμα.
Σήμερα, η ελληνική αγορά εργασίας προσφέρει πολύ λίγες καλά πληρωμένες θέσεις και η απογραφή του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» το αποδεικνύει. Μετράμε σήμερα μόλις 433.000 θέσεις εργασίας με μεικτές αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ (ούτε καν η μία στις πέντε) ενώ πάνω από 2.000 ευρώ καθαρά παίρνει μόνο το 3,6% του συνολικού πληθυσμού ή 83.500 άνθρωποι. Θέλει πολλές και μεγάλες επενδύσεις τις οποίες θα υπηρετήσουν ικανά στελέχη για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Και αυτό, δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη.
ΠΗΓΗ: Liberal.gr