Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξακολουθεί να αναζητά την προέλευση του κορονοϊού, να προτρέπει την Κίνα να συνεργαστεί πιο στενά, αφού η συνεργασία με την Κίνα δεν έχει ακόμη ευοδώσει. Μάλιστα όπως τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού Δρ. Τένδρος στην εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο ΠΟΥ δεν έχει σταματήσει τις έρευνες για την προέλευση του κορονοϊού και πριν από επτά εβδομάδες, έστειλε άλλη μια επιστολή σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο στο Πεκίνο ζητώντας στενότερη συνεργασία προκειμένου να διεξαχθούν όλες οι μελέτες που έχει προτείνει το ειδικό συμβούλιο ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την εύρεση της προέλευσης νέων παθογόνων.
Για τον λόγο αυτό έχουν γίνει σαφείς συστάσεις για τις μελέτες που απαιτούνται στην Κίνα, και όσο δεν υπάρχουν αυτές οι μελέτες, όλες οι υποθέσεις σχετικά με την προέλευση του ιού παραμένουν στο τραπέζι, ακόμη και εκείνη, την οποία η Κίνα ανέκαθεν απέρριπτε, ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε διαφύγει από ένα εργαστήριο στο Γουχάν.
Για την επιστήμη και την ηθική η αναζήτηση της προέλευσης
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η παρακολούθηση της μελέτης προέλευσης και η γνώση της για το πώς ξεκίνησε αυτή η πανδημία είναι πολύ σημαντική και πρέπει «να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε». «Δύο λόγοι για τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε την προέλευση αυτής της πανδημίας», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, είναι η επιστήμη αλλά και το ηθικό ζήτημα. «Πρώτα, λέω επιστήμη. Πρέπει να μάθουμε πώς ξεκίνησε η πανδημία για να αποτρέψουμε την επόμενη. Δεύτερον, όταν λέω ηθική, εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Και πολλοί υπέφεραν και όλος ο κόσμος έμεινε όμηρος από έναν ιό. Και είναι ηθικά πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς χάσαμε τους αγαπημένους μας. Άρα έχει ένα επιστημονικό και ένα ηθικό ζήτημα και πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε μέχρι να πάρουμε την απάντηση. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι θα συνεχίσουμε να πιέζουμε. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μέχρι να λάβουμε την απάντηση γιατί αυτό είναι επιστημονικά σωστό και ηθικά σωστό να επιδιώξουμε και να κατανοήσουμε πραγματικά την απάντηση για την προέλευση και το πώς ξεκίνησε αυτή η πανδημία».
Το δημοσίευμα του Nature
Η συζήτηση για την προέλευση του κορονοϊού φούντωσε τις τελευταίες ημέρες έπειτα από δημοσίευμα του περιοδικού «Nature» το οποίο υποστήριζε ότι ο ΠΟΥ έχει εγκαταλείψει την επόμενη φάση της επιστημονικής έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού μετά από ένα αρχικό ταξίδι μελέτης στην Κίνα στις αρχές του 2021. Ο ΠΟΥ απέρριψε κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό.
Μαρία βαν Κερκόβε: Δεν θα σταματήσουμε
Η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας Μαρία βαν Κερκόβε υπογράμμισε «ότι είναι πολύ σαφές ότι δεν έχουμε εγκαταλείψει κανένα σχέδιο. Δεν έχουμε σταματήσει καμία δουλειά. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να καταλάβουμε την προέλευση αυτού του ιού. Και γίνεται όλο και πιο δύσκολο γιατί όσο περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να κατανοήσουμε πραγματικά τι συνέβη σε εκείνα τα πρώτα στάδια της πανδημίας».
Πολλαπλές και διαφορετικές μελέτες
Όσον αφορά τις μελέτες και τις αποστολές που απαιτούνται η ίδια διευκρίνισε πως «υπάρχουν πολλοί δρόμοι που μπορούν να ακολουθηθούν. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις που πρέπει να ακολουθηθούν. Για παράδειγμα, τα περισσότερα από αυτά τα παθογόνα είναι ζωονοσογόνα. Πρέπει να κατανοήσουμε την πιθανή ζωική προέλευση και τα ζώα που είναι ευαίσθητα στον ιό. Πληροφορίες για το εμπόριο άγριας ζωής, αγορές. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτές τις αγορές και πουλάνε αυτά τα ζώα. Τυχόν έρευνες που μπορούν να γίνουν για πρώιμα κρούσματα για να εντοπιστούν τα αρχικά κρούσματα. Υπάρχουν ενδείξεις για διαρροές εργαστηρίου ή απελευθέρωση, σκόπιμη ή μη, ή τυχαία ενός παθογόνου που εισέρχεται στον ανθρώπινο πληθυσμό λόγω παραβίασης της βιοασφάλειας ή της βιοασφάλειας. Όταν λέμε ότι οραματιζόμαστε πολλαπλές αποστολές είναι εκείνες στις οποίες πολλοί θα αναλάβουν διαφορετικές τεχνικές πτυχές και σε κάθε αποστολή θα συμμετάσχουν διαφορετικοί ειδικοί που θα έχουν συγκεκριμένους στόχους».
Παρακολουθούνται στενά όλες οι έρευνες
Σημείωσε επίσης, πως ο ΠΟΥ, θα ακολουθήσει την επιστήμη. Θα συνεχίσει να ζητά από τις χώρες να αποπολιτικοποιήσουν αυτό το έργο. «Χρειαζόμαστε όμως τη συνεργασία από τους συναδέλφους μας στην Κίνα για να το προωθήσουμε. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι η μελέτη της προέλευσης, είναι πολύ δύσκολη».
Επιπλέον, κατέληξε η ίδια, «έχουμε ακολουθήσει κάθε στοιχείο όσον αφορά τις πρώιμες ενδείξεις κυκλοφορίας του SARS-CoV-2, είτε από λύματα είτε από ορολογικές έρευνες, είτε από μελέτες από υπολείμματα βιολογικών υλικών. Κάναμε έρευνες στην Ιταλία. Παρακολουθήσαμε έρευνες στις ΗΠΑ και στη Γαλλία. Είχαμε λοιπόν συνεργασίες με άλλες χώρες στις οποίες είχαμε κάποιες επιτόπιες επισκέψεις. Είναι λοιπόν μέρος της επιστημονικής μελέτης. Δεν είναι πολιτική συζήτηση. Δεν υπάρχει πολιτική σε αυτό. Είναι πραγματικά ο χρόνος που χρειάζεται για να πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους αποστολές».
ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr