Η παγκόσμια έκθεση για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου που δημοσίευσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δείχνει ότι ο κόσμος βρίσκεται μακριά από την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για μείωση της πρόσληψης νατρίου κατά 30% έως το 2025.
Το νάτριο, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα. Η κύρια πηγή νατρίου είναι το επιτραπέζιο αλάτι (χλωριούχο νάτριο), αλλά περιέχεται επίσης σε άλλα καρυκεύματα όπως το γλουταμινικό νάτριο. Η έκθεση δείχνει ότι μόνο το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού προστατεύεται από υποχρεωτικές πολιτικές μείωσης του νατρίου και το 73% των κρατών μελών του ΠΟΥ δεν έχουν πλήρη εφαρμογή τέτοιων πολιτικών.
Μόνο 9 χώρες έχουν λάβει μέτρα
Η εφαρμογή πολιτικών μείωσης του νατρίου με υψηλό κόστος θα μπορούσε να σώσει περίπου 7 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως έως το 2030. Αποτελεί σημαντική συνιστώσα της δράσης για την επίτευξη του στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη μείωση των θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες. Σήμερα, όμως, μόνο εννέα χώρες μεταξύ των οποίων οι: Βραζιλία, Χιλή, Τσεχία, Λιθουανία, Μαλαισία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Ισπανία και Ουρουγουάη, διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο συνιστώμενων πολιτικών για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου.
Οι προτάσεις πολιτικών
Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μείωση του νατρίου περιλαμβάνει την υιοθέτηση υποχρεωτικών πολιτικών και των τεσσάρων παρεμβάσεων «καλύτερης αγοράς» του ΠΟΥ που σχετίζονται με το νάτριο, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών. Αυτές περιλαμβάνουν:
1. Αναμόρφωση τροφίμων ώστε να περιέχουν λιγότερο αλάτι και καθορισμός στόχων για την ποσότητα νατρίου στα τρόφιμα και τα γεύματα
2. Καθιέρωση πολιτικών δημόσιων προμηθειών τροφίμων για τον περιορισμό των τροφίμων πλούσιων σε αλάτι ή νάτριο σε δημόσιους φορείς όπως νοσοκομεία, σχολεία, χώρους εργασίας και γηροκομεία
3. Σήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας που βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο
4. Αλλαγή συμπεριφοράς επικοινωνιακές εκστρατείες και μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού/νατρίου
Ο μέσος όρος πρόσληψης αλατιού
Η παγκόσμια μέση πρόσληψη αλατιού υπολογίζεται ότι είναι 10,8 γραμμάρια την ημέρα, υπερδιπλάσια από τη σύσταση του ΠΟΥ για λιγότερο από 5 γραμμάρια αλατιού την ημέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού). Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού το καθιστά τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για θανάτους που σχετίζονται με τη διατροφή και τη διατροφή. Προκύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις σχέσεις μεταξύ της υψηλής πρόσληψης νατρίου και του αυξημένου κινδύνου για άλλες παθήσεις όπως ο καρκίνος του στομάχου, η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση και η νεφρική νόσος.