Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Πού πήγαν τα λεφτά της τρόικας;

Μόνο 47 δις. ευρώ από τα 207 που δάνεισαν στην Ελλάδα ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ μπήκαν στα κρατικά ταμεία. Τα υπόλοιπα πήγαν στις ευρωπαϊκές τράπεζες που κρατούσαν ελληνικά ομόλογα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Attac που δημοσίευσε η Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας το θέατρο που παίζεται εις βάρος της Ελλάδας.«Ο στόχος των πολιτικών ελίτ δεν είναι η σωτηρία του ελληνικού πληθυσμού, αλλά του χρηματοπιστωτικού τομέα», λέει η Lisa Mettendrein της Attac που αναλύει το πόρισμα της έκθεσης: 58 δισ. των δανείων διοχετεύθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, 55 για την αποπληρωμή κρατικών ομολόγων που έληγαν και 11 για την επαναγορά ομολόγων.

Ακόμα, 35 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν ώστε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους να καταστεί πιο θελκτικό στις μεγάλες τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά κεφάλαια. Που σημαίνει ότι το 77% των δανείων πήγαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Από τα 47 δισ. ευρώ που πήγαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, με τα 35 πληρώθηκαν αμέσως τόκοι παλαιών δανείων και 10 δισ. δαπανήθηκαν το 2010 και 2011 για πολεμικό υλικό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων