Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Σκηνικό έντονης πόλωσης, με αρκετές διαρροές από το Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η οποία συνεχίζεται ακόμη και αυτήν την στιγμή με πυρετώδεις ρυθμούς.
Όπως είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξε μια διάθεση να αναλάβει προσωπικά την διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να ηρεμήσει τόσο τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος όσο και τις αμφιβολίες περί ικανότητας του στο εξωτερικό της χώρας.
Υπό αυτό το πρίσμα, γνωρίζουμε πως στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα τις αμέσως προηγούμενες δυο ημέρες, ουσιαστικά επισφραγίστηκαν οι λεπτομέρειες και οι ρόλοι του κάθε ατόμου ξεχωριστά.
Για παράδειγμα, αποφασίστηκε ότι το πολιτικό μέρος της διαπραγμάτευσης θα το αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας, συνεπικουρούμενος στα οικονομικά ζητήματα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προσπαθώντας να αποτελέσουν οι δυο τους ένα δίδυμο ιδιαίτερα αποφασιστικό προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουν και προς τους θεσμούς τις απόψεις εκείνες που θεωρούν ότι θα πρέπει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση.
Πού θα ποντάρει η Αθήνα;
Με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η ελληνική πλευρά αναμένεται να στηριχθεί αρκετά στις εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017 που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη και που, σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές, θα ενισχύσουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η προπαρασκευαστική συνάντηση που θα έχει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να ετοιμάσουν το Eurogroup. Ο επικεφαλής του Eurogroup θα έχει συναντήσεις και με τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας παρουσία των επικεφαλής των τριών θεσμών, Μάριο Ντράγκι, Ζον-Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λανγκάρντ.
Ανυποχώρητη δηλώνει η κυβέρνηση
Καθώς, επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και διαμηνύει ότι από την πλευρά της έχει τηρήσει τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και θα πρέπει και οι δανειστές να κάνουν το ίδιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πολλούς που κωδικοποιούν την πορεία του καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, φαίνεται να δείχνει «κουρασμένος», και ιδιαίτερα προβληματισμένος για την βιωσιμότητα της πολιτικής του.
Τα παραπάνω αναμένεται να ενισχυθούν σε περίπτωση που η στρατηγική της κυβέρνησης, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα διαψευστούν και αποτύχουν παταγωδώς.
Δυστυχώς και πραγματικά αισθάνομαι ιδιαίτερα δύσκολα την στιγμή που γράφω τα συγκεκριμένα, θα έχουμε το ξεκίνημα μιας σειράς σεναρίων που περικλείουν:
1) από παραίτηση της κυβέρνησης με «ηρωική έξοδο» και εκλογές σε αντιευρωπαϊκό κλίμα,
2) μέχρι διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με αλλαγή πρωθυπουργού.
Εν κατακλείδι, όμως, το σενάριο που θα ακολουθηθεί θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραμέτρων που αφορούν σε μεγάλο βαθμό την εσωκομματική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις προθέσεις των δανειστών και δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να προβλέψω σήμερα αλλά και με ακρίβεια.