Την Πέμπτη συνεδριάζουν στη Βιέννη οι εκπρόσωποι των 12 χωρών μελών του ΟΠΕΚ για να καθορίσουν τα επίπεδα της ημερήσιας παραγωγής τους καθοδηγώντας και την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Αυτό τουλάχιστον συνέβαινε στο παρελθόν, όταν ο ΟΠΕΚ ήταν το πανίσχυρο καρτέλ που καθόριζε με τις αποφάσεις του την παγκόσμια παραγωγή και κατ΄ επέκταση τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Σήμερα πλέον ο ΟΠΕΚ μοιάζει να είναι σκιά του εαυτού του, αφού οι ημέρες που τα μέλη του μπορούσαν να εγγυηθούν ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων για την παραγωγή πετρελαίου έχουν περάσει. Η παραγωγή πετρελαίου χωρών όπως η Ρωσία, η Νορβηγία και το Μεξικό είναι καθοριστική για την ισορροπία των αγορών πετρελαίου, ενώ και οι ίδιες οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ έχουν πάψει προ πολλού να ακολουθούν με ευλάβεια τις αποφάσεις του Οργανισμού. Για παράδειγμα τρία μέλη του ΟΠΕΚ, το Ιράκ, το Ιράν και η Λιβύη ενδέχεται να μην συμμετάσχουν στη μείωση της παραγωγής εφόσον αυτή αποφασιστεί την Πέμπτη.
Με άλλα λόγια μπορεί ο ΟΠΕΚ να αποφασίσει μείωση της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να συγκρατήσει το κατρακύλισμα των τιμών (η τιμή του πετρελαίου brent έχει μειωθεί κατά 30% από τον περασμένο Ιούλιο και βρίσκεται περίπου στα 80 δολ. το βαρέλι), αλλά η απόφαση αυτή να μην έχει αντίκρισμα εφόσον η απόφαση δεν θα είναι ομόφωνη ή τρίτες χώρες συνεχίσουν την παραγωγή τους μες τους σημερινούς ρυθμούς.
Την ίδια ώρα η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 12% το 2015, ενώ η ασθενής παγκόσμια ζήτηση φαίνεται ότι θα διατηρηθεί.
Έτσι ο ΟΠΕΚ, εξαρτάται από την πολιτική πετρελαιοπαραγωγών χωρών που δεν είναι μέλη του και οι αποφάσεις του δεν επαρκούν για να καθοδηγήσουν τις αγορές.
Ο ΟΠΕΚ μπορεί να μειώσει την παραγωγή, αλλά τι θα γίνει εάν η παραγωγή από τα μη μέλη συνεχίσει να αυξάνεται;