Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, η οποία πλήττει την οικονομία της χώρας του, εν μέρει τουλάχιστον οφείλεται σε χειραγώγησή για πολιτικούς λόγους.
Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε κινεζικά ΜΜΕ και δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Πούτιν είπε ότι δεν κατηγορεί κάποια συγκεκριμένη χώρα για τη μείωση των τιμών, που ορισμένοι σχολιαστές στη Ρωσία ερίζουν πως οφείλεται σε μια συνωμοσία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ με στόχο να πληγεί η Μόσχα.
«Φυσικά, η προφανής αιτία για την πτώση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως είναι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της (παγκόσμιας) οικονομίας, κάτι που σημαίνει πως η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται σε ένα ολόκληρο φάσμα χωρών», σημείωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του Ρώσου προέδρου το οποίο δημοσιοποίησε το Κρεμλίνο.
«Επιπροσθέτως, υπάρχει πάντοτε μια πολιτική συνιστώσα στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου (…). Σε ορισμένες περιόδους κρίσης, αρχίζει να δημιουργείται η αίσθηση πως είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες αυτές που πρυτανεύουν όσον αφορά την διαμόρφωση των τιμών των ενεργειακών πόρων», είπε ο Πούτιν.
Η τιμή του ρωσικού αργού έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά το ένα τέταρτο από τα τέλη του Ιουνίου, γεγονός που αντανακλά την παγκόσμια τάση σε ό,τι αφορά τις τιμές του μαύρου χρυσού.
Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν μεταβεί στο Πεκίνο για τη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) την επόμενη εβδομάδα και κατόπιν στο Μπρισμπέιν για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπογράμμισε ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θεωρείται από τη χώρα του όλο και πιο σημαντική ως αγορά, ιδίως σε ό,τι αφορά τον κλάδο της ενέργειας.
«Τα βήματα που κάνουμε… προβλέπουν την περαιτέρω διαφοροποίηση της διάρθρωσης και των πηγών ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας, καθώς και τη μείωση της υπερεξάρτησής μας από την ευρωπαϊκή αγορά υδρογονανθράκων, μεταξύ άλλων, λόγω της ανάπτυξης των εξαγωγών πετρελαίου και αερίου σε χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού», ανέφερε.
Η Ρωσία εφοδιάζει την Ευρώπη με περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας που καταναλώνει. Ήδη όμως έχει αρχίσει να διαθέτει περισσότερο πετρέλαιο στην Κίνα, και σκοπεύει να διπλασιάσει την ποσότητα που της πωλεί εντός της δεκαετίας.
Η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, η Gazprom, έχει εξάλλου συμφωνήσει ήδη να αρχίσει να παραδίδει αέριο μέσω αγωγού στην Κίνα από το 2019 και σταδιακά να της διαθέτει 38 δισεκ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Η ποσότητα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αγοράζει οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Ο Πούτιν χαιρέτισε το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις με την Κίνα έχουν φθάσει στο «υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας τους». Έκανε λόγο για μια διμερή «εταιρική σχέση και στρατηγική αλληλεπίδραση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη». Αντίθετα, οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ έχουν βρεθεί στο ναδίρ τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι αμφότερες χώρες-μέλη της APEC και της G20, αλλά η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξει επίσημη διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Πούτιν και στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, αν και ενδέχεται να έχουν μια ανεπίσημη συζήτηση στο περιθώριο των δύο συνόδων κορυφής.
Εξάλλου, κάνοντας άλλον έναν υπαινιγμό εναντίον των ΗΠΑ, ο Πούτιν επέκρινε την Σύμπραξη της περιοχής του Ειρηνικού (TPP), μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που προτείνει η Ουάσινγκτον σε χώρες της Ασίας, περιλαμβανομένης της Ιαπωνίας, αλλά χωρίς τη συμμετοχή της Κίνας και της Ρωσίας.
«Προφανώς, η Σύμπραξη της περιοχής του Ειρηνικού είναι άλλη μια απόπειρα των ΗΠΑ να οικοδομήσουν μια αρχιτεκτονική οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή αυτή από την οποία θα επωφελούνται οι ίδιες», σχολίασε ο Πούτιν. «Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι η απουσία δύο σημαντικών παραγόντων της περιοχής δεν θα προωθήσει μια αποτελεσματική εμπορική και οικονομική συνεργασία», πρόσθεσε ο ίδιος.