Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Πούτιν: «Ο Τίλερσον έχει μπλέξει με κακές παρέες και πήρε τον κακό δρόμο»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον «έχει μπλέξει με κακές παρέες», από τότε που τιμήθηκε με το ρωσικό παράσημο Φιλίας για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των αμερικανορωσικών σχέσεων το 2013, όταν ήταν επικεφαλής της ExxonMobil, «και πρέπει να επανέλθει στον ορθό δρόμο», αστειεύθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απευθυνόμενος σε έναν αμερικανό πολίτη κατά τη διάρκεια των εργασιών του οικονομικού φόρουμ του Βλαδιβοστόκ.

«Απονείμαμε στον συμπατριώτη σας το παράσημο της Φιλίας, αλλά φαίνεται ότι έχει μπλέξει με κακές παρέες και έχει πάρει τον κακό δρόμο. Ελπίζω ότι ο άνεμος της συνεργασίας, της φιλίας και της αμοιβαιότητας θα τον ξαναβάλουν στον ορθό δρόμο», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπό τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου.

Ο διορισμός του Ρεξ Τίλερσον στην θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ανησυχίες, με το δεδομένο ότι ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού είχε εργασθεί επί 20 χρόνια στη Ρωσία όπου και είχε παρασημοφορηθεί.

Ο Ρεξ Τίλερσον εργάσθηκε σκληρά για να επιβάλει την ExxonMobil ως εταίρο-κλειδί στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα, υπογράφοντας φαραωνικά συμβόλαια και πληθύνοντας τις επαφές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παρά ταύτα, οι σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία επιδεινώθηκαν δραματικά από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας των θεμάτων της Ουκρανίας , της Συρίας , αλλά και των κατηγοριών για τη ρωσική ανάμειξη στην αμερικανική εκλογική διαδικασία.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διπλωματικό πόλεμο με συνέπεια τον δραστικό περιορισμό των αμερικανικών διπλωματικών αντιπροσωπειών στη Ρωσία, από τη μία πλευρά, και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου του Σαν Φρανσίσκο και των ρωσικών εμπορικών διπλωματικών αποστολών σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων