Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Πούτιν: “Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλείψουν τις ΗΠΑ σε… συγκεκριμένο σημείο”

«Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλείψουν τους Αμερικάνους σε συγκεκριμένο σημείο» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί σε 1392 δημοσιογράφους, σε μια άνευ προηγουμένου λεκτική επίθεση στην Τουρκία.

Με αναφορές στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε λόγο και για “την σύγχρονη ισλαμοποίηση της Τουρκίας”, όπως είπε, την οποία αν έβλεπε ο Κεμάλ Ατατούρκ, “θα σηκωνόταν από τον τάφο του”.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ερμήνευσε δηλαδή την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στα τέλη Νοεμβρίου ως κίνηση “καλοπιάσματος” της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ. Έκανε ακόμα λόγο για “εχθρική πράξη” της Τουρκίας η οποία “κρύφτηκε” πίσω από τους συμμάχους της όταν κατέρριψε το SU-24. Επεσήμανε δε ότι αν νόμιζαν στην Άγκυρα ότι θα φοβηθεί η Ρωσία, έκαναν λάθος.

“Τι κατάφεραν; Ίσως σκέφτηκαν ότι θα αποχωρούσαμε από τη Συρία. Η Ρωσία όμως δεν είναι τέτοια χώρα”, είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία δεν θα συναινέσει ποτέ με το να αποφασίζουν ξένες δυνάμεις ποιος θα πρέπει να ηγείται του συριακού κράτους και ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις εκεί μέχρι να ξεκινήσουν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Με ειρωνικό ύφος είπε ακόμα ότι “Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη στρατιωτική εκπαίδευση από τις επιχειρήσεις στην Συρία, όπου θα εκπαιδευόμαστε για πολύ καιρό”. Πρόσθεσε βέβαια ότι δεν είναι σίγουρο αν η Ρωσία χρειάζεται μόνιμη βάση στη Συρία.

Για το ISIS είπε ότι είναι απειλή για όλους: “Όσο πιο γρήγορα βρούμε λύση σε αυτό τόσο το καλύτερο. Τίποτα περισσότερο από μια πολιτική λύση” και πρόσθεσε ότι η Ρωσία: “Θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.”

“Ο Ατατούρκ θα γύρναγε στον τάφο του βλέποντας την ισλαμοποίηση της σύγχρονης Τουρκίας”

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προτιμούσε την Τουρκία ως ένα κοσμικό κράτος, όπως το οραματιζόταν ο Κεμάλ Ατατούρκ, κι αυτό δεν το έχει κρύψει ποτέ. Η ατάκα του όμως αυτή μπορεί να παρεξηγηθεί.

«Ο Ατατούρκ θα γύρναγε στον τάφο του βλέποντας την ισλαμοποίηση της σύγχρονης Τουρκίας» είπε κατά τη συνέντευξη.

Σε μια περίοδο που οι ρωσο-τουρικές σχέσεις είναι “στο κόκκινο”, η τοποθέτηση αυτή μπορεί να εκληφθεί ως άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας. Ο Ερντογάν μπορεί να κριθεί για πολλά αλλά κανείς δεν αμφισβητεί πως οι Τούρκοι συνεχίζουν να τον επιλέγουν για ηγέτη τους.

Εξάλλου, μπορεί η Ρωσία να μην είναι χριστιανο-κρατούμενη χώρα αλλά σε πολλούς τομείς, (βλ. ασφάλεια των δημοσιογράφων), δεν τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από την Τουρκία του ισλαμιστή Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει βρεθεί στο ταφικό μνημείο του ιδρυτή της Τουρικής Δημοκρατίας πριν ένα χρόνο, κατά την επίσκεψή του στη γείτονα.

Οικονομία και σχέσεις με ΗΠΑ

Αναφερόμενος στην ρωσική οικονομία είπε ότι αναμένεται αύξηση της οικονομίας κατά 0,7% το 2016, κατά 1,9% το 2017 και 2,4% το 2018. “Η οικονομίας ξεπέρασε την κρίση και θα έχουμε σημάδια σταθεροποίησης στο δεύτερο τρίμηνο” είπε χαρακτηριστικά

Σε σχέση με τις ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στη χώρα στις εκλογές του 2016. “Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε πρόεδρο εκλέξει ο αμερικανικός λαός. Εκείνοι είναι που προσπαθούν να επηρεάσουν τον ρωσικό λαό ως προς το ποιον να ψηφίζει”.

Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι η Μόσχα υποστηρίζει σε γενικές γραμμές την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον να προετοιμάσει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, προσθέτοντας ότι το σχέδιο ψηφίσματος είναι αποδεκτό στο σύνολό του.

με πληροφορίες από το Κουτί της Πανδώρας

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων