Με απειλές προς τη Δύση για χρήση πυρηνικών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανήγγειλε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στο έδαφος της Ρωσίας. Η ανακοίνωση της καταπάτησης ξένων εδαφών, που καταγγέλλεται από Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, έγινε σε μια μεγάλη φιέστα που έστησε το Κρεμλίνο στην Κόκκινη Πλατεία, κι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προκαλούσαν αιματοκύλισμα στη Ζαπορίζια με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
«Οι κάτοικοι του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας. Για πάντα!», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε ένα μήνυμα που απευθυνόταν στην Ουκρανία και σε όλη τη Δύση. Οπως πρόσθεσε, η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα εδάφη αυτά με όλες τις δυνάμεις της: «Θα υπερασπιστούμε τη γη μας με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε την ασφαλή ζωή του λαού μας», τόνισε.
Για τα δημοψηφίσματα
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας «αποτελεί βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων», αναφερόμενος στα ενορχηστρωμένα από τη Μόσχα και αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα που έγιναν σε αυτά τα εδάφη εν μέσω πολέμου. Μίλησε επίσης για «γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς», που δεχόταν για πολλά χρόνια «τρομοκρατικές επιθέσεις από το καθεστώς του Κιέβου», ενώ ταυτόχρονα είπε ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με την ουκρανική κυβέρνηση. «Το Κίεβο πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά οι ουκρανικές Αρχές πρέπει να σεβαστούν την έκφραση της βούλησης του λαού».
Η προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου, όπως έδειξε και η επίθεση σε οχηματοπομπή της Ζαπορίζια. Ο Πούτιν απείλησε εμμέσως ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά για να υπερασπιστεί τα ρωσικά εδάφη, τονίζοντας ότι «πρώτα η Δύση το έχει πράξει». Οπως είπε, «η Δύση αναζητεί ευκαιρίες για να μας χτυπήσει» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ λέγοντας ότι «μας κατηγορούν πως θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά, ενώ οι ίδιοι το έχουν πράξει δύο φορές, στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι… Οι ΗΠΑ, μαζί με τους Βρετανούς, μετέτρεψαν σε ερείπια τη Δρέσδη και άλλες γερμανικές πόλεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Διάταγμα
Ο Πούτιν, μαζί με τους διορισμένους επικεφαλής των ανατολικών ουκρανικών περιοχών, υπέγραψε το διάταγμα της προσάρτησης στη διάρκεια της χθεσινής τελετής. Οι δύο περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ θα προσαρτηθούν στο σύνολό τους μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της κυριαρχίας των αντίστοιχων φιλορωσικών αυτονομιστικών καθεστώτων. Για τις άλλες δύο, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, δεν έχει ακόμη πλήρως αποσαφηνιστεί αν η Ρωσία προτίθεται να προσαρτήσει τα τμήματα που έχουν καταλάβει οι ρωσικές Αρχές ή το σύνολο των περιοχών. «Τα σύνορα των περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια πρέπει να αποσαφηνισθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν από την τελετή. Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει και τμήματα της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Η Μόσχα ελέγχει το 72% της έκτασης της περιοχής της Ζαπορίζια και το 88% της έκτασης της Χερσώνας. Επίσης ελέγχει σχεδόν το σύνολο του εδάφους της επαρχίας του Λουγκάνσκ, αλλά το 60% της επαρχίας του Ντονέτσκ.
Αντιδράσεις
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καταδίκασαν την προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε επίσης πως «καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απεχθή επίθεση της Ρωσίας σε αμάχους», αναφερόμενος στη επίθεση κατά των αμάχων στη Ζαπορίζια.
Την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία καταδίκασε και η νεοεκλεγείσα στην Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «αποδεικνύει για άλλη μια φορά το σοβιετικού τύπου νέο-ιμπεριαλιστικό όραμά του που απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου».
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Βρετανία έχει απαγορεύσει την εξαγωγή σχεδόν 700 αγαθών που είναι ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνατότητες της Ρωσίας. Οι βρετανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν και την Ελβίρα Ναμπιουλίνα, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, τις οικογένειες του Ρώσου πρωθυπουργού, Μιχαήλ Μισούστιν, καθώς και μέλη της Κρατικής Δούμας και άλλων οργανισμών.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε προμηθευτές για την υποστήριξη των στρατιωτικών αλυσίδων εφοδιασμού της Ρωσίας και σε 57 νέες οντότητες στη Ρωσία και την Κριμαία.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αίτημα ταχείας προσχώρησης στο ΝΑΤΟ
Η Ουκρανία θα υποβάλει αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ σε απάντηση της ανακοίνωσης προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών της από τη Μόσχα.
«Υιοθετούμε ένα αποφασιστικό μέτρο υπογράφοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την εσπευσμένη προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας πως δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία όσο παραμένει πρόεδρος ο Πούτιν.
Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι σε αυτό το στάδιο δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχουν αποκλείσει ότι το Κίεβο θα μπορούσε να προσπαθήσει να ενταχθεί στον οργανισμό στο μέλλον.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Δεν αναγνωρίζουμε»
Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι «δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. στέκονται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας».