Σε θερμό κλίμα με εκατέρωθεν ευχαριστίες και φιλοφρονήσεις πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή,του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Και οι δύο ηγέτες μίλησαν για μία νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις μετά τις απελάσεις διπλωματών. «Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει κάποια συνωμοσία σε βάρος της Ελλάδος, κάποιο μαύρο παιχνίδι. Αυτά είναι σαχλαμάρες. Η σελίδα έχει κλείσει και αυτό δεν έχει εμποδίσει ιδιαίτερα τις σχέσεις μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Μία βροχερή μέρα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μπροστά μας καλός καιρός. Η Ελλάδα όσο εγώ είμαι πρωθυπουργός σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας δεν κινείται με γνώμονα πιέσεις και απόψεις τρίτων χωρών. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν ταυτίστηκε με την λογική των απελάσεων για την υπόθεση Σκριπάλ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: « Όταν βλέπουμε μεμονωμένα περιστατικά είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε και κάποια μηνύματα αλλά ταυτόχρονα να κοιτάζουμε και μπροστά. Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες για να εμβαθύνουμε την συνεργασία σε μία σειρά από τομείς».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να έχει έναν ρόλο «γέφυρας» μεταξύ της Ε.Ε., της Ρωσίας και του αραβικού κόσμου. «Τα 3,5 αυτά χρόνια η πορεία μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μία αξιόπιστη σύμμαχος στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αλλά και ένας αξιόπιστος εταίρος ενισχύοντας σχέσεις φιλίας με την Ρωσία. Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ και η Ρωσία πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την αξία και την σημασία της Ελλάδας. Αν δεν μπορούσε να είναι ταυτόχρονα μία αξιόπιστη σύμμαχος δεν θα είχε την ίδια αξία και σημασία για την Ρωσία. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ρόλο γέφυρας και επιδιώκει να παίξει έναν τέτοιο ρόλο», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι συζητήθηκαν κατά την συνάντηση οι συνεργασίες των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και η εμβάθυνση της συνεργασίας. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην εμπορική και οικονομική συνεργασία, καθώς οι συνολικές επενδύσεις Ελλάδας-Ρωσίας ανέρχονται σε 700 εκατ. δολάρια. «Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός περνάει από μία δύσκολη περίοδο στην ιστορία του. Ευχόμαστε αυτές οι δυσκολίες να ξεπεραστούν το ταχύτερο δυνατόν. Μπορώ να συγχαρώ τον κ. πρωθυπουργό που έχει μία προοδευτική συνεχή γραμμή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Από τα πρώτα βήμα της ανεξάρτητης Ελλάδας έχουμε στηρίξει τον ελληνικό λαό και αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον. Όλες οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ιδιαίτερα συζητήθηκαν τα ενεργειακά θέματα, οι σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε., το κυπριακό, τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας αλλά και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
«Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή. Εξέφρασα τις δικές μας ανησυχίες με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας. Παράλληλα συζητήσαμε τον νέο ενεργειακό χάρτη με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream και την προώθηση του αγωγού Turkish Stream», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξέφρασε στη Μόσχα και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. «Για εμάς το όνομα αυτό όσο και η ιστορία που κουβαλά είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Η Συμφωνία των Πρεσπών θεωρώ ότι θέτει σε μία δίκαιη βάση το πρόβλημα. Αντιμετωπίζουμε την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων που θα αποσταθεροποιούσαν την περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.