Εκκληση για ενότητα και για αποφυγή της βίας απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο αποπεμφθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν θα ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ανέφερε ότι επέλεξε τις Βρυξέλλες για την ομιλία του, προκειμένου να θέσει το ζήτημα της Καταλωνίας στην «καρδιά» της Ε.Ε., ενώ χαρακτήρισε ως αβάσιμες τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος Καταλανών ηγετών. Εντούτοις, ανέφερε ότι σκοπεύει να επιστρέψει στην Καταλωνία μόνο αφού λάβει τις απαραίτητες «εγγυήσεις» από τη Μαδρίτη, ότι θα έχει δίκαιη δικαστική αντιμετώπιση.
Επίσης, στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κάρλες Πουτζντεμόν τόνισε ότι δεν προσπαθεί να αποφύγει τη Δικαιοσύνη και ανέφερε ότι αποδέχεται την δημοκρατική πρόκληση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου. Διευκρίνισε παράλληλα ότι «μέρος της καταλανικής κυβέρνησης θα παραμείνει στην Καταλωνία για να διεκπεραιώσει πολιτικές δραστηριότητες.
Νωρίτερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας στην οποία προχώρησε το κοινοβούλιο της περιφέρειας στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.
Μερικές ώρες αφού το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, η ισπανική κυβέρνηση διέλυσε το κοινοβούλιο, καθαίρεσε την κυβέρνηση και όρισε τη διεξαγωγή περιφερειακών βουλευτικών εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου.
Νωριτέρα, ο δικηγόρος του Πουτζντεμόν, Πολ Μπέκερτ, είχε αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν ο Πουτζντεμόν θα ζητήσει τελικά άσυλο στο Βέλγιο. «Εχουμε ακόμα πολύ χρόνο χρόνο για να αποφασίσουμε», είχε πει χαρακτηριστικά.
Ο Μπέκερτ, ο οποίος έχει εργασθεί ως δικηγόρος σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία 40 χρόνια, δήλωσε ότι είναι πιθανόν να αναλάβει τις υποθέσεις και άλλων μελών της αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης. Ο Πολ Μπέκερτ εξήγησε ότι η εμπειρία του στην αντιμετώπιση αιτημάτων της Μαδρίτης για την έκδοση βάσκων αυτονομιστών της ETA θα του είναι χρήσιμη -αν και οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθιστούν δυσκολότερο για τις ευρωπαϊκές χώρες να αρνηθούν την έκδοση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «πολιτικές» κατηγορίες.
«Γνωρίζω την ισπανική αντίδραση πολύ καλά. Γνωρίζω την ψυχολογία και τη νοοτροπία τους», δήλωσε ο Μπέκερτ, προσθέτοντας ότι ο Πουτζντεμόν κατέφυγε στις Βρυξέλλες διότι είναι «η πρωτεύουσα της Ευρώπης» και ένα βήμα από το οποίο μπορεί να απευθυνθεί προς τον κόσμο.
Η επίσκεψη Πουτζντεμόν στο Βέλγιο προκαλεί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εσωτερικές πολιτικές εντάσεις με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Φιλελεύθερο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ ότι είναι όμηρος του εθνικιστικού κόμματος της ολλανδόφωνης Φλανδρας που συμμετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία και εμμέσως έχει ταχθεί υπέρ της απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία, όπως άλλωστε και της Φλάνδρας από το Βέλγιο.
Οι γαλλόφωνοι (Βαλονοι) Σοσιαλιστές καταλογίζουν στον Μισέλ ότι λόγω της ομηρίας του έχουν επιδεινωθεί οι διπλωματικές σχέσεις του Βελγίου με την Ισπανία, αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 6 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση χωρίς να γνωστοποιήσει άλλες λεπτομέρειες. Εξάλλου η Ισπανική Πολιτοφυλακή (Guardia Civil) πραγματοποίησε σήμερα έρευνα στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της έρευνας για το απαγορευμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου και στιγματίσθηκε από αστυνομικές βιαιότητες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
«Διεξάγουμε μια επιθεώρηση σχετική με τις επικοινωνίες των Mossos d’ Esquadra (η καταλανική αστυνομία) στη διάρκεια της ημέρας του παράνομου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ισπανικής Πολιτοφυλακής διευκρινίζοντας ότι έρευνες διεξάγονται ταυτοχρόνως στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας στο Σαμπαντέλ της Καταλονίας και αλλού.