Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Πούτιν: Να απελευθερωθούν οι πατέντες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκε την Πέμπτη υπέρ της απελευθέρωσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Η Ρωσία θα υποστηρίξει την πρόταση για άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Τατιάνα Γκολίκοβα.

«Αυτή τη στιγμή ακούμε ότι υπάρχουν ιδέες στην Ευρώπη που, κατά τη γνώμη μου, αξίζουν την προσοχή. (Η ιδέα είναι) να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματα προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά, απ΄ όσο και καταλαβαίνω, συμμορφώνεται με ορισμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος προβλέπει την άρση αυτής της προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε εξαιρετικές περιστάσεις» είπε.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη πανδημία πρέπει να θεωρείται έκτακτη κατάσταση.

«Επομένως, Τατιάνα Αλεξέβνα θα ήθελα να ζητήσω από εσάς και τους συναδέλφους σας να το εξετάσετε, να το επιλύσετε. Αναμφίβολα, η Ρωσία θα υποστηρίξει μια τέτοια ιδέα» δήλωσε ο πρόεδρος.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε την απελευθέρωση των πατεντών όσον αφορά τα εμβόλια κατά του κορονοϊού λόγω της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από την πανδημία.
Πρόσθεσε δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν ενεργά σε διαπραγματεύσεις βάσει κειμένου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των πατεντών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων