Η πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, η οποία έχει ως αντικείμενο την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου .
Το ΕΣΕΚ θα λειτουργεί παράλληλα με τον πρώτο Κλιματικό Νόμο της χώρας, τον οποίο έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ Κώστας Σκρέκας δήλωσε:
«Η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανταποκρίθηκε άμεσα στους αναθεωρημένους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2030, οι οποίοι είναι πλήρως εναρμονισμένοι με το όραμα της Ευρώπης να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Στην προσπάθεια αυτή θέλουμε η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει και να αποτελέσει σημείο αναφοράς. Εκτός από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει, όπως την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτρικής παραγωγής ταχύτερα από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, σύντομα θα ψηφίσουμε και τον πρώτο Κλιματικό Νόμο στην ιστορία της χώρας. Μαζί με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα αποτελέσουν τον Οδικό Χάρτη για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τις συνήθειές μας στην παραγωγή και την κατανάλωση και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, με ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο και με ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής προς όφελος των πολιτών».
Η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε:
«Στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των χωρών που αντιμάχονται την κλιματική αλλαγή. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι υπόθεση όχι μόνο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή της ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά πρωτίστως είναι ένα τεράστιο στοίχημα για τη χώρα. Η αύξηση της ευρωπαϊκής φιλοδοξίας ως προς τον στόχο της μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου αποτελεί ένα δυνατό έναυσμα για να προσαρμόσουμε και να αυξήσουμε κι εμείς τη δική μας φιλοδοξία. Οι εξελίξεις στην ενέργεια και στο κλίμα είναι ραγδαίες, ούτως ή άλλως, αλλά η πανδημία έγινε ο καταλύτης για πιο ριζικές αλλαγές».