«Καθίζηση» των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια παγκοσμίως, διαπιστώνει έρευνα του Bloomberg για το τρίμηνο του 2013. Το ποσοστό της μείωσης το ανεβάζει σε 22%, που σημαίνει απώλεια επενδύσεων ύψους περίπου 10 δις. δολαρίων για το τρίμηνο. Οι λόγοι που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή, σχετίζονται με την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς ως προς τη συνέχιση των επιδοτήσεων που δέχονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τις κυβερνήσεις, τις δυσκολίες στη χρηματοδότηση των σχεδίων σε συνδυασμό με το κόστος των φωτοβολταϊκών, τεχνολογία που αντιπροσωπεύει μεγάλο ποσοστό των επενδύσεων.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στις ΗΠΑ (-54%) και ακολουθούν η Κίνα (-15%) η Ευρώπη (-25% ) ενώ αντίθετα αύξηση των επενδύσεων καταγράφεται στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην ίδια έρευνα του Bloomberg, καταγράφεται μία αύξηση 20% των επενδύσεων ειδικά στα αιολικά, άσχετα αν αυτή δεν μπορεί να ανακόψει τη συνολική πτωτική τάση.
Εδώ θα πρέπει να παρατηρήσουμε τα εξής. Είναι σαφές ότι το φαινόμενο που παρατηρείται στην Ελλάδα με τα φωτοβολταϊκά είναι κοινό και σε πάρα πολλές άλλες χώρες. Δηλαδή η πτώση στις τιμές εξοπλισμού, πάνελς κλπ, οδήγησε σε ένα επενδυτικό “μπουμ”, με άμεσες επιπτώσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι από τα πράγματα οι κυβερνήσεις οδηγούνται σε περιορισμό των μηχανισμών στήριξης των ακριβών τεχνολογιών, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά για τον επιπλέον λόγο ότι προσφέρουν ελάχιστη προστιθέμενη αξία στις οικονομίες των χωρών που τα χρησιμοποιούν.
Αντιθέτως, προωθούνται αιολικά κυρίως θαλάσσια, καθώς ωριμάζουν σταδιακά οι τεχνολογίες (πλωτές ανεμογεννήτριες) και έτσι γίνεται δυνατή η ανάπτυξή τους ακόμη και σε μεγάλα βάθη θαλασσών. Αυτός είναι ο λόγος που χώρες όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία εμφανίζουν αύξηση των επενδύσεων και το ίδιο θα δούμε σε λίγο και στη Γαλλία. Σε όλες τις χώρες αυτές, προχωρούν στην ανάπτυξη τεράστιων θαλάσσιων αιολικών πάρκων, στη Βόρεια Θάλασσα, τη Βαλτική και αλλού, όπου επικρατούν ανεμολογικές συνθήκες που επιτρέπουν τη σταθερή λειτουργία των αιολικών και την προσφορά καλής ποιότητας ηλεκτρικής ενέργειας (χωρίς συχνές διακυμάνσεις), ενώ επιπλέον οι οχλήσεις στο περιβάλλον είναι ελάχιστες.
Και στην Ελλάδα έχουν δοθεί άδειες για θαλάσσια αιολικά, αλλά…