Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Πράσινοι και Γερμανική Αριστερά καλούν τη Μέρκελ να βρει συμβιβαστική λύση

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Την παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση την ύστατη ώρα, καλούν τα γερμανικά κόμματα των Πρασίνων και της Αριστεράς. «Είναι εντελώς ανεύθυνο σε αυτές τις κρίσιμες ώρες να αφήνεται μια τόσο σημαντική απόφαση αποκλειστικά στα χέρια του Eurogroup» δήλωσε η πρόεδρος των Πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ. Κάλεσε δε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και πρώτη την Άγκελα μέρκελ να αναλάβουν πρωτοβουλία για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ. «Αν οι ευρωπαίοι ηγέτες αδιαφορήσουν είναι σαν να παραδέχονται ότι η πολιτική αδυνατεί να δώσει λύσεις», τόνισε. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ, έκανε κριτική στον Τσίπρα για την πρόταση δημοψηφίσματος υπό τόσο ασφυκτικές συνθήκες.

«Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της καγκελαρίου» δήλωσε ανακοίνωση της ηγεσίας του Die Linke το οποίο ζήτησε επίσης παρέμβαση Μέρκελ για εξεύρεση λύσης αλλά και απαίτησε να δοθεί η παράταση του ελληνικού προγράμματος για μία εβδομάδα. «Ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του. Η Άγκελα Μέρκελ πρέπει να σταματήσει αυτή την τεχνοκρατική τρέλα της ευρωζώνης. Σε περίπτωση που δεν το πράξει τότε αυτό θα είναι το μεγαλύτερό της λάθος, αλλά και η αρχή μιας συνεχούς κρίσης για τους ανθρώπους στην Γερμανία, αλλά και το σύνολο της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κόμματος.

Από πολλές Ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και μέσα στη Γερμανία, το δημοψήφισμα εκλαμβάνεται ως η αντίδραση της ελληνικής πλευράς στην χρόνια άτεγκτη στάση των δανειστών. Οι ανησυχία των δύο γερμανικών κομμάτων για τις συνέπειες που αυτή η στάση έχει και για το μέλλον της Γερμανίας αλλά και συνολικά της Ευρώπης μετατρέπεται πλέον σε πίεση προς την καγκελάριο να επικρατήσει η λογική. Πάντως η ίδια η Μέρκελ συμμετείχε εχθές σε σύσκεψη με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς του γερμανικού κοινοβουλίου με θέμα τις εξελίξεις. Ας ελπίσουμε να βγει κάτι από αυτό, έστω τις τελευταίες στιγμές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων