Σε μία ιστορική (κι ομόφωνη) απόφαση προχώρησε την Πέμπτη (30/3) η Premier League ανακοινώνοντας πως οι ιδιοκτήτες, οι εκτελεστικοί διευθυντές ή οι αθλητικοί διευθυντές των ομάδων, που θα προχωρούν σε τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα αποβάλλονται από τη Λίγκα.
Τα κλαμπ της κορυφαίας αγγλικής ποδοσφαιρικής κατηγορίας, προχώρησαν σε μία σειρά αλλαγών, όσον αφορά τον έλεγχο των ιδιοκτητών και των διευθυντών των ομάδων, αυστηροποιώντας συνολικά το πλαίσιο εντός της Λίγκας.
Ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες ή τα υψηλόβαθμα στελέχη που έχουν παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα με βάση τους παγκόσμιους κανονισμούς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα του 2020, δεν θα έχουν θέση στο πρωτάθλημα.
Για πολλούς η συγκεκριμένη αλλαγή έρχεται ως κίνηση για τη μεγαλύτερη «προστασία» της Premier League απ’ τις «φωνές» και τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά την έγκριση της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Νιούκαστλ στο ταμείο δημόσιων επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και τον πρίγκιπα Μοχαμέντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει «κατηγορηθεί» πολλάκις στο παρελθόν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε το 2021 την εξαγορά της Νιούκαστλ «ως μια ξεκάθαρη προσπάθεια των αρχών της Σαουδικής Αραβίας να ξεπλύνουν το φρικτό ιστορικό τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την αίγλη του ποδοσφαίρου μίας κορυφαίας Λίγκας».
Η αυστηροποίηση του πλαισίου «ακουμπάει» εν πολλοίς και την επικείμενη αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με βασικότερο υποψήφιο τον πρίγκιπα του Κατάρ Γιασίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τανί, επικεφαλής του ιδρύματος «Nine Two».
Το Κατάρ, το οποίο φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για τη μεταχείρισή του προς τους αλλοδαπούς εργάτες, την απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας και τον περιορισμό της πολιτικής έκφρασης.
Η Premier League υπογράμμισε επίσης, πως το όριο για το τι συνιστά «έλεγχο» ενός συλλόγου θα μειωθεί από το 30% σε 25% και οι διευθυντές θα τεθούν στο ίδιο πεδίο εφαρμογής, μαζί με μια νέα έννοια των «σχετικών υπογραφόντων». Στην όλη διαδικασία αποκλεισμού περιλαμβάνονται επίσης άτομα ή και εταιρείες που υπόκεινται σε κυβερνητικές κυρώσεις.
Ο κατάλογος των ποινικών αδικημάτων που οδηγούν σε αποκλεισμό επεκτάθηκε για να καλύψει τη βία, τη διαφθορά, την απάτη, τη φοροδιαφυγή και τα εγκλήματα μίσους. Το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων περί αφερεγγυότητας διευρύνθηκε επίσης για να μπορέσει η Λίγκα να λάβει μέτρα κατά ατόμων «που εμπλέκονται σε προηγούμενες πτωχεύσεις σε ευρύτερο φάσμα περιστάσεων».
Η Premier League υποσχέθηκε επίσης μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια, εισάγοντας επίσης μια νέα αρχή «για να σταματήσει εκείνους που επιθυμούν να γίνουν διευθυντές όντας υπό έρευνα για συμπεριφορά που θα είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του εάν αποδειχθούν οι πράξεις τους».