Εναρκτήριο λάκτισμα σήμερα, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να ρίχνονται πρώτοι στη μάχη εξεταζόμενοι στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας) με το υπουργείο Παιδείας να διαβεβαιώνει πώς οι διαδικασίες θα κυλήσουν απρόσκοπτα και χωρίς “αναταράξεις”, καθώς το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών είναι απολύτως διακριτό από εκείνο της τράπεζας θεμάτων, που έγινε στόχος κακόβουλων επιθέσεων τις δυο προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται πως οι κυβερνοεπιθέσεις προκάλεσαν καθυστερήσεις στη διαδικασία και μεγάλη ταλαιπωρία σε μία μερίδα των αποφοίτων των λυκείων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη Δευτέρα τις ενδοσχολικές εξετάσεις, όπως ήταν προγραμματισμένο.
«Η λειτουργία των πανελλαδικών εξετάσεων είναι διασφαλισμένη. Έχει ένα πολλαπλά εγγυημένο σύστημα ασφάλειας, δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα» διαβεβαίωσε μέσω της ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
Όπως εξήγησε μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ ο Γιάννης Αντωνίου, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής αυτό συμβαίνει διότι
– Υπάρχει πολύ μικρότερος αριθμός μαθημάτων.
– Υπάρχει μια κεντρική εξεταστική επιτροπή η οποία βγάζει τα θέματα.
– Τα θέματα είναι ίδια για όλους τους εξεταζόμενους ανάλογα με τον προσανατολισμό.
– Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετάδοσης των θεμάτων και αυτό διασφαλίζει ουσιαστικά το αδιάβλητο και το απρόσβλητο της διαδικασίας
Διαβάστε επίσης Πανελλαδικές Εξετάσεις: Γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος για το σύστημα μετάδοσης
Τι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
Οι εξεταζόμενοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Υπογραμμίζεται πως το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.
Τι ισχύει φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις
Φέτος, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων συνολικά. Θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρυσι.
Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.
Απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις στα Γυμνάσια – Πότε ένας μαθητής κρίνεται μετεξεταστέος
Παράλληλα σήμερα σημαίνει έναρξη και για τις απολυτήριες και προαγωγικές ενδοσχολικές εξετάσεις στα Γυμνάσια της χώρας. Η εξεταστική περίοδος διαρκεί από την 1η έως τη 15η Ιουνίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του σχετικού προεδρικού διατάγματος «ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης,
α) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
β) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13).
Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους, δηλαδή στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής του είναι μικρότερος από δέκα (10), εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα τέσσερα (4).
Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης και ο μαθητής έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο από δέκα (10) σε περισσότερα από τέσσερα (4) μαθήματα, τότε δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, δεν παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση και επαναλαμβάνει την τάξη.[…]
Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α΄ και Β΄ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής ή μαθητής της Γ΄ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 4 , επαναλαμβάνει την τάξη».