Η πολιτική ένταση είναι αυτή που θα κάνει ποδαρικό στη Βουλή, που επαναλειτουργεί από σήμερα μετά την εορταστική ανάπαυλα, λόγω των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα πάρει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες αλλά και αυτών που… αφήνει στο συρτάρι λόγω πολιτικού κόστους, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα στην τεκνοθεσία.
Τα σίγουρα νομοσχέδια είναι αυτά που αφορούν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων (ή “ελεύθερων” όπως τα ονομάζει το Μαξίμου), τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες … για 8η φορά τα τελευταία 4,5 χρόνια και την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές.
«Απελευθέρωση» των πανεπιστημίων
Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένονται εντάσεις εντός και εκτός Βουλής, αφού ένα πολύ μεγάλο τμήμα της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιδρά ήδη έντονα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αποφασισμένος να σύρει τον χορό, ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο αναμένεται με ενδιαφέρον η συνολική πρόταση που θα παρουσιάσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Κι αυτό διότι, όπως έχουν αναφέρει, ο πρόεδρος του κόμματος έχει ταχθεί μεν εναντίον της “απελευθέρωσης” της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά προτίθεται να ζητήσει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστήμιου όσον αφορά στον αντιπαραγωγικό τρόπο διοίκησής του.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν αντιδρά “κάθετα” στην εν λόγω μεταρρύθμιση, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει δηλώσει ότι το κόμμα του “δεν θα σταθεί εμπόδιο” σ’ αυτήν, εάν τηρηθούν όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων. Ενώ το ΚΚΕ απαντά με ένα κοφτό “όχι”, χωρίς αστερίσκους για τη σημερινή (διοικητική) λειτουργία των ΑΕΙ και οργανώνοντας δυναμικές κινητοποιήσεις στον χώρο των φοιτητών και των διδασκόντων. Στην ίδια “γραμμή” και η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς.
Το σημείο που συμφωνεί όλη η αντιπολίτευση είναι η παράκαμψη του “άρθρου 16” του Συντάγματος, που ορίζει την δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση μιλά για “σύγχρονη ερμηνεία του Συντάγματος” και αρνείται ότι το παρακάμπτει, εστιάζοντας στο γεγονός ότι με το νομοσχέδιο που θα φέρει ανοίγει ο δρόμος για ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και όχι για ίδρυση ιδιωτικών.
Οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται ακόμα και από Συνταγματολόγους παραπέμπει σε έντονη αντιπαράθεση και σε οξυμένο κλίμα. Η κυβέρνηση μπορεί να περάσει το νομοσχέδιο, καθώς δεν υπάρχει καμία διαφωνία από βουλευτές της, ωστόσο θέλει τη θετική ψήφο “τουλάχιστον ενός ακόμα κόμματος” που, πλην απροόπτου, θα είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η… 8η αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων
Αντιθέτως, για την 8η αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων, σε διάστημα 4,5 χρόνων, εγείρονται ισχυρές αντιδράσεις τόσο από όλη την αντιπολίτευση όσο και από τον νομικό κόσμο της χώρας. Άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη η αποχή των δικηγόρων με απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.
Εκτός από τις διαφωνίες σε άρθρα περί αυστηροποίησης των ποινών, όπως η φυλάκιση για πλημμελήματα, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση και, προσωπικά, τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, ότι η αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων δεν γίνεται από νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
Επ’ αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι για τις αντίστοιχες αλλαγές του 2019 προηγήθηκε πολύμηνο έργο της τότε νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, της οποίας μέλη ήταν επιφανείς νομικοί που δεν προέρχονταν, στην πλειοψηφία τους, από το τότε κυβερνών κόμμα.
Όλα τα κόμματα συμπίπτουν στην κατηγορία περί “αδιανόητης θεσμικής αδιαφάνειας και απρέπειας” από την κυβέρνηση, δίνοντας το στίγμα της αντιπαράθεσης στη Βουλή.
(Ευρω) επιστολική ψήφος
Σε σχετικά ήρεμα νερά αναμένεται να κυλήσει το έτερο νομοσχέδιο, για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει , σε ύστερο χρόνο, να το επεκτείνει και για τις εθνικές, ωστόσο βάσει Συντάγματος θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους.
Τα “κατ’ αρχάς ναι” (για τις ευρωεκλογές) έχουν διασφαλιστεί από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ωστόσο άπαντες τελούν εν αναμονή των τελικών διατάξεων, διότι “πάντα ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”.
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίξει η πλατφόρμα εγγραφής των ενδιαφερόμενων να ψηφίσουν επιστολικά, οπότε θα φανεί και το ενδιαφέρον των αποδήμων, το οποίο ήταν πάρα πολύ μικρό στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.
Γάμος ομοφύλων και τεκνοθεσία
Όσο για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μαζί με το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, παραμένει “αγκάθι” στα πλευρά του κυβερνώντος κόμματος. Ενώ, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι θα το καταθέσει στη Βουλή αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, προκειμένου ο πρωθυπουργός να δείξει εκσυγχρονιστικό προφίλ εντός αλλά και εκτός συνόρων, οι νέες, πρωτοχρονιάτικες, δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί “κάρου” και “άλογου” δείχνουν νέα υπαναχώρηση.
Κατά την προοδευτική αντιπολίτευση, “ο πρωθυπουργός υποχωρεί στις αντιδράσεις του συντηρητικού ακροατηρίου και της Εκκλησίας”, λένε. Επιπλέον, το στοιχείο που φαίνεται να “μπλόκαρε” το Μαξίμου είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ που έχουν διαμηνύσει ότι θα το καταψηφίσουν. Κι όπως ομολογούν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, “είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, όπως τέθηκε για το δικαίωμα των μεταναστών στην εργασία”, το οποίο, ως γνωστόν, καταψήφισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Κι επειδή … όλα του γάμου των ομοφύλων δύσκολα, λίγοι στοιχηματίζουν ότι θα απασχολήσει τη Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές, χωρίς να αποκλείουν και τον αιφνιδιασμό του πρωθυπουργού “για να κάνει τη διαφορά”.
Euro2day.gr